Terug Info Foto's Planten Tuin Overig Links Gastenboek
Palmexotica home
Email palmexotica
Meer info over de Brahea armata
Hieronder vindt je meer info over een prachtige waaierpalm met witte bladeren.

Zoals op kaart 1 te zien is, komt de Brahea armata uit Baja Californië & Noord-West Mexico.

1) De wereldkaart met de gebieden CaliforniŽ & Mexico
Als we vervolgens inzoomen op de Verenigde Staten en Mexico (kaart 2), dan zie je het gebied waar deze palm vandaan komt. Baja Californië en Noord-West Mexico.

2) De kaart van Noord-Amerika met het verspreidings gebied van de Brahea Armata

De Brahea armata is een indrukwekkende palm, zoals op de foto rechts te zien is. Hij wordt gekenmerkt door een dikke rechte stam en (bijna) witte bladeren. De bloeiwijze is ook heel mooi en steekt tot ver buiten de palm. Deze palm kan een hoogte van zeker 12 meter bereiken. Hij groeit echter erg langzaam, dus u hoeft niet bang te zijn dat hij snel te groot wordt voor uw tuin. Vorstschade is wel iets om bang voor te zijn. Deze palm kan tot ongeveer -10°C aan. Gelukkig kunnen kleine exemplaren heel goed beschermd worden. Wie deze palm in de volle grond wil laten groeien, moet er wel voor zorgen dat de grond zeer goed gedraineerd is omdat het een woestijnpalm is die slecht tegen natte "voeten" kan. In de koudere tijd van het jaar is bescherming tegen neerslag dan ook zeer aan te raden.
Een indrukwekkende volwassen Brahea armata met bloeiwijzen
De Brahea armata in de natuurlijke biotoop
Links is mooi te zien hoe de B. armata in z'n biotoop groeit. Tevens toont het aan dat het landschap erg droog is. Desondanks groeit een Brahea veel beter met genoeg water in het groei seizoen. Het is een langzame groeier en zal nog langzamer groeien met een water tekort. Is het wenselijk dat hij heel klein blijft, dan is water geven niet zo noodzakelijk, alleen bij heel langdurige droogte. Denk er wel om dat de eerste 3 jaren na de aanplant de palm nog wortels moet aanmaken en daardoor veel gevoeliger is voor droogte en kou! Denk er ook aan dat deze palm een echte zon aanbidder is, volle zon is een "must".
Op de foto rechts kunt u zien dat ook een kleine B. armata al heel mooi kan zijn. Vergist u zich alleen niet! Een exemplaar van dergelijk formaat kost al snel vele honderden euro's! Voor de meesten is dat veel te veel geld, kleine exemplaren zijn gelukkig al vanaf enkele tientjes te koop. Als u zo'n palm in de volle grond wilt plaatsen, raad ik wel aan om met een redelijk formaat te beginnen (bijv. 40 cm planthoogte zonder kluit/pot)

Onder kunt u nog eens zien hoe mooi de bladeren van deze palm zijn. Een echte aanwinst voor uw tuin! Voor de mensen die niet zo van risico's houden, is het raadzaam om deze plant alleen als kuipplant te houden in de volle zon. Hij kan dan vorstvrij overwinterd worden.

Een detail van de schoonheid van de witte bladeren