Terug Info Foto's Planten Tuin Overig Links Gastenboek
Palmexotica home
Email palmexotica
Verschillende Cycas soorten
Een cycas is een zogenaamde palmvaren en is nauwer verwant aan de varens dan aan de palmen. In de Nederlandse tuin zijn er slechts enkele soorten die het proberen/experimenteren waard zijn in de volle grond. De Cycas panzhihuaensis & Cycas revoluta maken daarbij de meeste kans. De meeste andere soorten kunnen beter in een kuip gehouden worden.
Klik hier voor algemene info over Cycadeeën.
Cycas panzhihuaensis

Deze prachtige Cycas is afkomstig uit China en is vernoemd naar de vindplaats n.l. Panzhihua. Hij komt voor in bergachtig gebied in de buurt van de stad Panzhihua. Zijn verspreidings gebied is erg klein en deze soort is dan ook behoorlijk zeldzaam. Het interessante aan deze soort is dat het de meest vorstbestendige is die op dit moment bekend is. Men zegt dat een groot exemplaar -15°C kan hebben. Of dit waar is weet ik niet, maar het is zeker de meest vorstbestendige Cycas. Jammer genoeg zijn ze niet makkelijk om aan te komen en de meest waarschijnlijke weg is óf om zaden te kopen óf om zaailingen te kopen. Vanuit zaad zul je minstens 5 jaar moeten wachten voordat proberen in de volle grond een optie is. Een zo zonnig en warm mogelijke plek is dan een absolute "must"! Tevens moet de grond erg goed draineren, natte voeten is funest voor deze planten! Voor mensen die het proberen in de volle grond geen optie is, kan deze soort ook een hele mooie kuipplant zijn! Ze kunnen zeer oud worden, dus het is zeker een plant voor de rest van je leven (en kinderen en kleinkinderen).

Klik hier voor meer informatie over deze plant
Cycas panzhihuaensis zaailing Een erg jonge Cycas panzhihuaensis Oude en grote Cycas panzhihuaensis planten
Cycas revoluta

Dit is onbetwist de meest verkochte Cycas in de wereld. Hij is afkomstig uit Japan, groeit makkelijk en kan behoorlijk wat vorst verdragen. Tevens is dit één van de goedkoopste soorten. Je kunt hem in alle maten kopen, grotere zijn uiteraard wel kostbaar. Dit is echt een prachtige kuipplant en ook nog heel betaalbaar! Er zijn al meerdere personen in Nederland en vergelijkbare landen die deze plant al reeds meerdere jaren met succes in hun tuin hebben staan. Volgens velen kan deze plant tot -10°C aan. Er zijn zelfs aanwijzingen dat (met bladverlies) deze planten nog meer kou kunnen verdragen. Je kunt ze wel beter een afdakje als minimale winterbescherming geven. Vocht in de winter houden ze namelijk niet van. In de koudere gebieden is het aan te raden om bij te verwarmen d.m.v. verwarmings kabel o.i.d.

Klik hier voor meer informatie over deze plant
Dioon edule aan de Cote D' Azur Dioon edule Erg oude en grote Dioon edule planten
Dioon edule

Een Cycas afkomstig uit Mexico. Deze plant is in Nederland vrij onbekend, maar het is geen zeldzaamheid in cultuur. De verzorging is hetzelfde als van cycas revoluta. Ook deze plant kan een paar graden vorst hebben, maar valt af te raden in de volle grond in Nederland. Als kuipplant is het echter een hele mooie plant en een keer wat anders dan de zoveel verkochte C. revoluta. Aan grotere exemplaren komen is misschien wel een moeilijkheid...

Klik hier voor meer informatie over deze plant