Palmexotica home
Email palmexotica
Meer info over de Cycas panzhihuaensis
Hieronder vindt u meer info over de meest koude bestendige Cycas ter wereld.
Zoals op kaart 1 te zien is, komt de Cycas panzhihuaensis uit China.
1) Kaart van de wereld met daarop het land China

2) Het gebied waar de Cycas panzhihuaensis van nature voorkomt
Als we vervolgens inzoomen op China (kaart 2), dan zie je dat het natuurlijke verspreidingsgebied van deze Cycas. De rode cirkel geeft ongeveer het leefgebied van deze Cycas weer. De stad Panzhihua ligt in dit gebied en de C. panzhihuaensis is naar die stad vernoemd. Panzhihua is een mijnstad in een rotsachtig gebied. Het leefgebied van Cycas panzhihuaenis bevindt zich in de droge vallei van de Jinsha rievier in het zuidwestelijke gedeelte van de provincie Sichuan en het noordelijke gedeelte van de provincie Yunnan. In de natuur groeit hij vaak op stijle rotsige open hellingen op hoogtes variërend van 1100 t/m 2000 meter. De grond bestaat daar uit een dunne laag samengesteld uit kalksteen, zandsteen en zachte leisteen.
In de natuurlijke biotoop van de Cycas panzhihuaensis komt veel (mijn)industrie voor Een mooie Chinese postzegel met daarop de Cycas panzhihuaensis
Links de stad Panzhihua. Boven een postzegel uit China.
De mijn industrie is een aanslag op de biotoop van cycas panzhihuaensis
Zoals op de foto hiernaast te zien is heeft dit gebied ook nog hele mooie natuur. Deze biotoop heeft een warm klimaat subtropisch klimaat met hete vochtige zomers (26°C gemiddeld in mei). En vanwege de hoogte waarop ze groeien koele droge winters (in december gemiddeld 12°C), met regelmatig flinke forst. Het verschil met Nederland is dan wel dat de temperatuur overdag vaak weer snel boven het vriespunt komt te liggen. Ondanks dat is dit toch met stip de meest koude bestendige Cycas-achtige die we kennen. -15°C met sneeuw zou helemaal geen probleem voor deze Cycas moeten zijn. Hij moet dan natuurlijk wel al wat groter zijn.

Deze foto toont een Chinese tuin met daarin CycadeeŽn
De mijn industrie is een aanslag op de biotoop van cycas panzhihuaensis
Panzhihua is een echte mijnstad met zware industrie. Jammergenoeg is het leefgbied van deze Cycas daardoor bedreigd. Gelukkig zijn er nu ook beschermde gebieden en worden ze vaak in de tuin gehouden.
Gelukkig zijn er ook mooie plekken in de Biotoop van Cycas panzhihuaensis
Links is mooi te zien hoe de Cycas panzhihuaensis in een chinese tuin gehouden kan worden. Deze tuin ligt in het natuurlijke leefgebied van deze soort en is tevens een middel om hem te beschermen tegen uitsterven. Het is dan ook zeer gewenst dat deze soort wereldwijd gekweekt en gehouden wordt door liefhebbers. Maar alleen als ze verkregen zijn uit zaad en dus niet "geroofd" zijn uit de natuurlijke habitat. Zaden kunnen via internet besteld worden via verschillende leveranciers (bijv. rarepalmseeds.com). Ze zijn echter niet goedkoop rond de €25,- per 10 stuks. Naar mijn mening zijn ze dat geld wel meer dan waard omdat ze een echte "subtropische" aanwinst vormen voor de gematigde tuin. Eén groot nadeel van deze planten is dat ze behoorlijk giftig zijn (geldt voor bijna alle Cycas-achtigen). Vooral de zaden en jonge bladeren bevatten veel gif. Eet dus vooral niets op van deze plant en zorg ervoor dat andere mensen en dieren dat ook niet doen. Aanraken kan wel maar het vruchtvlees van het zaad kun je beter aanraken met rubberen handschoenen aan. Als je via internet zaden besteld zijn deze normaliter al ontdaan van het vruchtvlees zodat ze veilig te gebruiken zijn.
Een erg mooi formaat Cycas panzhihuaensis om mee te beginnen in de tuin
Een erg mooi formaat Cycas panzhihuaensis om mee te beginnen in de tuin
Erg grote en oude planten van de Cycas panzhihuaensis
Zoals op bovenstaande en de rechter foto te zien is, kan deze plant een waar pronkstuk vormen voor in de tuin. De bladkleur varieert van groen met blauwachtige tint tot witachtig. Meestal zijn ze groen met blauwachtige tint. De hoeveelheid zonlicht speelt hierbij ook een rol. Meer zonlicht geeft een wat meer wittige kleur. Die kleur is namelijk een beschermende laag tegen vochtverlies en teveel zonlicht.

Het mannelijke voortplantingsorgaan (de kegel) van Cycas panzhihuaensis
Een C. panzhihuaensis is mannelijk óf vrouwelijk. De linker foto toont de zogenaamde "kegel" van een mannelijk exemplaar. Deze "kegel" bevat het stuifmeel om een vrouwlijke "kegel" (foto onder) te bevruchten. Na de bevruchting vormen er zaden in de vrouwelijke "kegel". In de natuur gaat de bevructing meestal via insecten en soms m.b.v. de wind. In cultuur kan het stuifmeel ook handmatig overgebracht worden. Dit wordt vaak gedaan om de bevruchtingskans te vergroten of om verschillende soorten te kruisen, wat niet aan te raden is bij de C. panzhihuaensis, omdat dit al de meest geschikte Cycas voor het Nederlandse klimaat is. Een kruizing tussen een Cycas panzhihuaensis en revoluta is waarschijnlijk wel gewenst omdat de revoluta zeer waarschijnlijk iets beter tegen vocht kan en qua koude bestendigheid niet veel onderdoet voor de panzhihuaensis.
Het vrouwelijke voortplantingsorgaan van de Cycas panzhihuaensis
Onderstaande foto's tonen de groeisnelheid onder optimale omstandigheden. Ze zijn genomen in de V.S. op een lokatie waar het klimaat vergelijkbaar is met Zuid-Frankrijk. De linker foto is genomen in juli 2003, de middelste in augustus 2004 en de rechter in augustus 2005.
Juli 2003
Augustus 2004
Augustus 2005
Een jonge Cycas panzhihuaensis Dezelfde  Cycas panzhihuaensis 1 jaar later En dezelfde  Cycas panzhihuaensis nog een jaar later