Palmexotica home
Email palmexotica
Meer info over de Cycas revoluta
Hieronder vindt u meer info over de meest gehouden Cycas ter wereld.
Zoals op kaart 1 te zien is, komt de Cycas revoluta uit Japan.
1) De kaart van de wereld met daarop Japan
3) De zuidelijke eilanden van Japan vormen de natuurlijke biotoop van Cycas revoluta

Cycas revoluta aan de rand van het bos, in de natuurlijke biotoop
De rechter foto geeft een mooi beeld van hoe de zuidelijke eilanden van Japan eruit zien. De bovenstaande foto laat zien dat de revoluta plaatselijk erg massaal kan voorkomen. De grote exemplaren zijn honderden jaren oud.
Kaart 2 laat zien dat deze Cycas uit het uiterste zuiden van Japan komt.
2) Japan uitvergroot, met het leefgebied van de Cycas revoluta
Op kaart 3 is de eilandengroep te zien waar de Cycas revoluta voorkomt. Het noordelijkste gebied is het uiterste zuiden van het grote Kyushu eiland. De meest zuidelijke groeiplaats vormt het eiland Okinawa met haar kleine eilandjes. Uiteraard komt de Cycas revoluta tegenwoordig veel wijder verspreid voor.
De prachtige biotoop van de Cycas revoluta
2 eenzame Cycas revoluta's op een rotspiek

Cycas revoluta in Japan aan de kant van de weg

Erg oude Cycas revoluta's, samen met Alocasia's in de natuurlijke biotoop Cycas revoluta in de beschermende omgeving van een klooster
De linkerfoto toont mooi dat deze cycas ook minder massaal kan voorkomen en daarbij op moeilijke plekken kan groeien. Zelfs verticale (kalksteen) rotswanden worden door deze Cycas als groeiplaats gekozen.

De foto onder laat een mooie groep revoluta's zien.

Een erg grote Cycas revoluta in de natuur
De zuidelijke eilanden van Japan worden regelmatig getroffen door een Cycloon

De linkerfoto laat zien dat de natuurlijke groeiplaats niet alleen mooi zonnig is, maar dat er ook behoorlijk wat regen kan vallen. Op die eilanden staat de plant bloot aan de felle zon, zoute winden, regen, sneeuw en zoals boven te zien is, cyclonen (aziatische versie van de orkaan). Daarnaast heerst er vaak droogte in z'n biotoop. Hij krijgt dus behoorlijk wat te verduren en dat maakt hem zo'n makkelijke plant. Dat verklaart dus waarom dit de meest gehouden Cycas is. Desondanks is de biotoop van de Cycas revoluta subtropisch en krijgt de plant niet heel veel kou. Daarom kan de plant niet hele lage temperaturen verdragen. Bij ongeveer -5°C gaan alle bladeren verloren, maar dat betekent nog niet het einde van de plant. Meestal zal er in de komende lente een nieuwe bladerkroon worden aangemaakt en zal de plant herstellen.
De Cycas revoluta wordt ook gebruikt in tuinen voor openbare gebouwen

De mannelijke kegel van de Cycas revolutaHet vrouwelijke voorplatings orgaan van de Cycas revoluta, gevuld met zaden
De rechter foto laat zien dat in de biotoop van de revoluta, de plant ook wordt gebruikt in (openbare)tuinen. De Japanners zijn behoorlijk gek met "hun" revoluta. Hij groeit tegenwoordig ook noordelijker in Japan in de tuinen van liefhebbers.

De ondertaande foto's tonen de voortplantings organen van de Cycas revoluta. De foto linksonder laat een mannelijke plant zien met een "kegel". De "kegel" lijkt qua bouw veel op een dennenappel en bevat het stuifmeel om het vrouwelijke voortplantings orgaan te bevruchten. De foto rechtsonder laat een vrouwelijk exemplaar zien met zaden. Een kenmerk van de revoluta zaden is de rode kleur en de haren. Kwekers snijden vaak de kegel van een mannelijk exemplaar af om er zo zo veel mogelijk vrouwelijke planten mee te bevruchten. De vrouwelijke planten moeten dan wel klaar zijn voor de bevruchting, d.w.z. het geslachtsorgaan moet volledig ontwikkeld zijn.
Cycas revoluta kerngezond aan de Cote D' Azur
De linker foto is genomen aan de Cote D' Azuren toont de grote schoonheid van deze plant. Tevens is mooi te zien dat deze Cycas soort "pups" krijgt. Dat zijn de kleine plantjes die uit de stam van de grote Cycas komen. Deze kleine plantjes kunnen worden afgesneden en in een pot worden gezet met lichtvochtige aarde. Zo'n plantje zal dan wortels gaan maken en verder groeien als een nieuwe Cycas.