Terug Info Foto's Planten Tuin Overig Links Gastenboek
Palmexotica home
Email palmexotica
Meer info over de Jubaea chilensis
Hieronder vindt je meer info over één van de meest koude bestendige vederpalmen van de wereld.

Zoals op kaart 1 te zien is, komt de Jubaea chilensis uit Zuid-Amerika.

1) De kaart van de wereld met daarop Zuid-Amerika
Als we vervolgens inzoomen op Zuid-Amerika (kaart 2), dan zie je het land waar deze palm voorkomt: Chili. Het rode hok geeft het leefgebied van de Jubaea chilensis weer.
2) ingezoomd op Zuid-Amerika is het leefgebied te zien van de Jubaea chilensis, namelijk het midden van Chili

3) De natuurlijke Biotoop van de Jubaea chilensis, het midden van Chili rond de stad Santiago

Als we nog verder inzoomen (kaart 3), dan zien we het precieze gebied waar de Jubaea voorkomt. Dat is ongeveer tussen de 30° en 35° zuiderbreedte. Daar groeien deze palmen in de dalen en op de lage berghellingen van de Andes.

Deze foto laat de reusachtige Jubaea's zien in de natuur
Rechts is mooi te zien hoe de Jubaea in zijn natuurlijke biotoop groeit. De Jubaea heeft een erg dikke stam, tot bijna 1,5 m diameter! Ook kan deze boom erg hoog worden, tot zo'n 30 meter hoogte. Dat duurt alleen wel letterlijk een eeuwigheid. Vanuit zaad gekweekt, duurt het ongeveer 50 jaar voordat hij voor het eerst gaat bloeien.
Op deze foto is mooi te zien dat de Jubaea chilensis in vergelijking met het hutje machtig groot is

Op de linkerfoto en de foto hieronder staan relatief jonge, maar volwassen Jubaea's. Ze kunnen nog wel 3 keer zo hoog worden en zijn dan ook 1 van de grootste palmen ter wereld. Tevens is dit de meest koudebestendige vederpalm ter wereld. Tot zo'n -15°C gaat zijn koudebestendigheid. Jammergenoeg heeft deze palm vrij snel last van speerrot door vocht in de koude periode van het jaar. Dat maakt de Butia een iets betere soort voor in Nederland. Maar met een simpel afdakje boven het hoofd voor de late herfst t/m de vroege lente kan deze palm heel veel hebben.

Op deze foto is mooi te zien dat de Jubaea chilensis in vergelijking met het hutje machtig groot is
De zaden van de Jubaea chilensis zijn eetbaar en lijken op die van de Butia capitata
De foto links toont de vruchten van deze palm. De vruchten zijn eetbaar en (naar het schijnt) smaken ze zoet en een beetje kokosachtig. De Jubaea is heel nauw verwant aan de kokospalm, hoewel ze best veel verschillen hebben.
Een prachtig reservaat met zeer oude Jubaea chilensis bomen

Op de rechterfoto zie je al veel oudere palmen in een reservaat in Chili. Gelukkig zijn deze prachtige palmen tegenwoordig beschermd. Ze waren bijna uitgeroeid! En dat vanwege een soort likeur/wijn en honing die ze van het sap van deze palm maken. Dat kost de palm alleen wel z'n leven en voor exemplaren zoals hier rechts duurt het ongeveer 200 jaar voordat ze weer zo groot zijn (ruwe schatting). Jammergenoeg dat deze palmen vanwege hun langzame groei ook erg duur zijn in de handel. Een 15 jaar oud exemplaar kost vaak zo'n €500,-. Met die leeftijd beginnen ze nog maar net een stam te maken...

Zaad van de Jubaea chilensis ontdaan van het vruchtvlees

De bloeiwijze van de Jubaea chilensis heeft veel weg van die van de Butia capitata Rechts is de bloeiwijze te zien van de Jubaea. Deze bloeiwijze lijkt erg veel op die van de Butia. Deze soorten zijn dan ook heel nauw verwant aan elkaar en geven een hele mooie kruizing met eigenschappen van beide ouders.
De foto hieronder laat de vruchten zien als je ze openmaakt. Mocht iemand ze willen zaaien, dan dient eerst het vruchtvlees geheel verwijderd te worden. Het kan alleen wel 1 jaar duren voordat het zaad ontkiemd! Dus wees geduldig...