Terug Info Foto's Planten Tuin Overig Links Gastenboek
Palmexotica home
Email palmexotica
Meer info over de Phoenix dactylifera
Hieronder vindt je meer informatie over één van de meer koude bestendige vederpalmen.

Zoals op kaart 1 te zien is, komt de Phoenix dactylifera uit Afrika & het Midden-Oosten.

1) De kaart van de wereld met daarop het continent Afrika
Als we vervolgens inzoomen op de kaart (kaart 2),dan zie je dat het natuurlijke verspreidingsgebied van deze palm Noord-Afrika & het Midden-Oosten is.
2) Afrika en het Midden-Oosten met daarin het leefgebied van de Phoenix dactylifera
De Egyptische zon schijnt door de bladeren van deze Phoenix dactylifera De nijlvallei nabij de plaats Luxor, met veel Phoenix dactylifera palmen in de natuurlijke omgeving
Op onderstaande foto zie je een dadelpalm met een paar dadels en een valk. De Phoenix dactylifera wordt ook wel de dadelpalm genoemd vanwege de overbekende eetbare dadels. De dadels uit de supermarkt in Nederland komen bijna altijd uit Tunesië. Deze dadels kunnen van het vruchtvlees ontdaan worden en de pit kan gezaaid worden om zelf een dadelpalm te kweken. Na ± 5-7 jaar zijn ze groot genoeg om (met goede winterbescherming) in de tuin aangeplant te worden. Makkelijker is het om ze als kuip plant te houden. Deze palmen worden uiteindelijk wel behoorlijk groot, maar met een vrij dunne stam. De uiteindelijke hoogte kan zo'n 20 meter zijn. Deze palm houd van heel veel warmte in z'n groeiperiode met heel veel zon. In tegenstelling wat veel mensen denken heeft deze palm behoorlijk wat water nodig voor een goede groei. In de Natuur vindt je ze ook alleen maar op waterrijke plekken (Oase, rivier o.i.d.)
Een wilde valk in een Phoenix dactylifera palm
Een mooie nachtfoto van een Phoenix dactylifera
Op deze foto is het natuurlijke leefgebied te zien in de Nijlvallei bij de plaats Luxor.
Zoals op de avond foto rechts te zien is, kan de dactylifera een echt juweel voor de tuin zijn. Helaas is zoiets in Nederland praktisch onmogelijk vanwege de vocht bescherming die deze palm in de nederlandse winter nodig heeft. Kou is niet het grootste probleem. In de woestijn kan het 's nachts ook wel -5°C worden. De dadelpalm kan ongeveer -10°C hebben, maar dan wel droge kou (vergeet niet dat het een woestijnpalm is). Voorwaarde is dan wel dat de palm groot genoeg is (ongeveer 10 jaar, met beginnende stam) en dat de grond erg goed water doorlaat. In de zomer is het het beste om deze palm goed wat water te geven voor de groei. Het duurt ongeveer 3 jaren voordat een palm volledig hersteld is van de aanplant en in de tussentijd heeft de palm wat hulp nodig. Na die startperiode zou een dadelpalm in Nederland best kunnen overleven zonder dat er water gegeven wordt. Alleen raad ik dat wel af omdat de palm dan niet optimaal groeit en dan zwakker de winter in gaat.
Zoals op de onderstaande foto te zien is, heeft de dadelpalm ook een hele mooie bloeiwijze met roomwitte bloemen.
De bloeiwijze van de Phoenix dactylifera
De dadelpalm heeft mannelijke en vrouwlijke planten. De vrouwlijke dragen de dadels en de mannelijke bloeien alleen (zoals de foto's links, rechts en boven). De oorsprong van deze palm is onbekend maar men vermoed dat het Midden-Oosten het meest waarschijnlijk is. Afrika zou echter ook de beginplek van deze palm kunnen zijn. De dadelpalm is een van de oudste fruitgewassen die we kennen en er zijn bewijzen dat ze zo'n 4000 jaar geleden al werden gebruikt voor hun dadels. Sindsdien zijn er verschillende kweekvormen onstaan met verschillende groeiwijzen en dadels.
Closeup van de Phoenix dactylifera bloemen Een bloeiende Phoenix dactylifera palm
Op onderstaande foto nog een keer de valk in de dadelpalm.
Nog een keer de wilde Valk in de Phoenix dactylifera palm