Terug Info Foto's Planten Tuin Overig Links Gastenboek
Palmexotica home
Email palmexotica
Meer info over de Rhapidophyllum hystrix
Hieronder vindt je meer informatie over de Amerikaanse naaldpalm.

Zoals op kaart 1 te zien is, komt de naaldpalm oorspronkelijk uit het zuiden van de V.S.

Zuidelijke V.S.
Als we verder inzoomen zoals op kaart 2, dan wordt het leefgebied van deze stekelige palm beter zichtbaar. Het natuurlijke verspreidingsgebied is erg beperkt en slinkt jammer genoeg. De staten waar deze palm van nature groeit zijn van links naar rechts: zuid Mississippi, zuid Alabama, zuid Georgia, noordelijk Florida en het uiterste zuiden van South Carolina. Helaas is de Rhapidophyllum hystrix in de natuur erg bedreigd. Hiervoor zijn verschillende redenen, habitat vernietiging en roof uit het wild zijn de voornaamste oorzaken. Wat ook niet meewerkt is dat deze palm zich moeilijk geslachtelijk voortplant.
Verenigde Staten
Zoals op de onderstaande foto te zien is, heeft de dadelpalm ook een hele mooie bloeiwijze met roomwitte bloemen.
Rhapidophyllum hystrix in de natuur
Rhapidophyllum hystrix mannelijke plant
Rhapidophyllum hystrix bloei
Rhapidophyllum hystrix zijscheuten van mijn eigen palm
Rhapidophyllum hystrix naalden met a4tje
Rhapidophyllum hystrix naalden
Rhapidophyllum hystrix oude exemplaren
Rhapidophyllum hystrix in de winter
Rhapidophyllum hystrix op subtropische lokatie
Rhapidophyllum hystrix in de natuur
Rhapidophyllum hystrix in de natuur
Rhapidophyllum hystrix hele breede bladsegmenten
Rhapidophyllum hystrix enkele stam
Rhapidophyllum hystrix in de natuur
Rhapidophyllum hystrix enkele stam
Rhapidophyllum hystrix vrouwelijke plant
Rhapidophyllum hystrix mannelijke plant
Rhapidophyllum hystrix bloei
Rhapidophyllum hystrix rijpe zaden
Vele palmen worden uit de natuur gehaald om verkocht te worden door tuincentra omdat het heel lang duurt voordat je een redelijk formaat plant uit zaad gekweekt hebt.
Rhapidophyllum hystrix bladvormen
Mijn eigen palm (foto links) heeft veel zijscheuten en hoort bij het 2e type. De bladsegmenten lijken vrij breed. maar dat kan ook door de leeftijd komen.
De omringende foto's laten zien hoe de R. hystrix in de natuur groeit. De natuurlijke biotoop is altijd een vochtige plaats waar deze palm als onderbegroeiing groeit in de bossen. De grond is vaak (niet altijd) rijk aan kalksteen. De voortplanting in het wild gebeurd meestal vegetatief (ongeslachtelijk), doormiddel van zijscheuten.
De koudebestendigheid van de R.hystrix is bijna legendarisch te noemen. De palm heeft de naam om de meest koude bestendige palm van de wereld te zijn, er wordt zelfs gesproken over exemplaren die de -30°C overleeft hebben (is natuurlijk wel kantje boord). Daarnaast kan deze palm goed tegen vocht en vormt meestal veel zijscheuten waardoor de overlevingskans vergroot word. Door deze eigenschappen is deze palm toch wel zeer aan te raden om in Nederland in de tuin te houden. Natuurlijk moet ook deze palm geen natte voeten hebben in de winter. Maar de koude bestendigheid moet geen probleem zijn. Hoewel de omstandigheden in de V.S. veel optimaler zijn voor deze plant (langere en warmere zomers) kan toch wel gezegd worden dat -15°C geen enkel probleem mag zijn voor een palm die hersteld is van de aanplant en voldoende groot is (een jaar of 5 oud met volledig gespleten blad). Waarschijnlijk is het (met bescherming) ook heel goed mogelijk dat deze plant de -20°C overleeft in Nederland. Garantie kan hier natuurlijk niet op gegeven worden omdat er ook per individu nogal wat verschil kan zitten in de genetisch bepaalde koude bestendigheid (je moet dus ook een beetje geluk hebben). Daarnaast maakt het ook heel veel uit hoe gezond je palm is en hoe warm de afgelopen zomer was. Bij een koude regenachtige zomer kan de palm maar beter goed beschermd worden als de temperatuur onder de -10°C komt. Hetzelfde geldt ook voor kleine net aangeplante exemplaren. Deze palm is erg sterk maar natuurlijk niet onverwoestbaar!
Er schijnen 2 vormen te bestaan van de R.hystrix. De ene vorm heeft geen (of weinig) zijscheuten, vormt een dikke stam en heeft bladeren met weinig segmenten die breed zijn. De andere heeft veel zijscheuten, vormt een dunne stam en heeft bladeren met veel en smalle segmenten. De rechterfoto laat het verschil in blad zien. Links weinig en brede segmenten. Rechts veel en smalle segmenten. De palm geheel rechts is van het 1e type en heeft geen zijscheuten, maar een dikke stam.

De bovenstaande foto toont een wel heel opmerkelijk exemplaar met heel erg brede bladsegmenten. Zo'n plant is echt heel uniek voor vorst bestendige palmen. Persoonlijk vindt ik het heel mooi en exotisch eruit zien.

De foto's links boven en links laten de imposante "naalden" zien die deze palm zijn populaire naam naaldpalm geeft. De naalden zijn scherp en hard dus oppassen met kleine kinderen en dieren (zelf natuurlijk ook oppassen). Toch vormen de naalden meestal geen probleem omdat ze verscholen zitten door de bladeren. Juist de vorm met dikke stam is hierbij het gevaarlijkst.

Toch is deze onderscheidings methode maar suggestief en niet officieel erkent. Ze worden zelfs niet aangeduid als varianten. Zeer waarschijnlijk zijn er ook veel tussenvormen. Je kan ook nog de zijscheuten van het 2e type weghalen, waarbij er een goede kans bestaat dat deze ook een dikke stam gaat aanmaken. Zelf zou ik dit nooit doen omdat die zijscheuten juist meer kans geven op het overleven van de plant. Mijn conclusie is dat er binnen de soort wat variatie mogelijk is, maar dat je niet echt kunt spreken van 2 vormen omdat er ook veel tussenvormen zijn.
Rhapidophyllum hystrix schone zaden
Rhapidophyllum hystrix schone zaden
Rhapidophyllum hystrix rijpe zaden
Rhapidophyllum hystrix vrouwelijke plant
Rhapidophyllum hystrix begin van zaden
De omringende foto's laten de bloei zien.
De geslachtelijke voorplanting van de R.hystrix gebeurd doormiddel van bestuiving van de bloemen van een vrouwelijke plant door de pollen van de bloemen van een mannelijke plant. De linker boven- en onderstaande foto's laten de bloem van een vrouwelijke plant zien. De rechter boven- en onderstaande foto's laten de bloeiwijze van een mannelijke plant zien. Deze palm is zelden tweeslachtig, je hebt meestal een mannelijke of vrouwelijke plant. De bloemen schijnen niet aangenaam te ruiken en trekken eerder ongedierte aan dan mooie vlinders. Ook schijnt de vorming van bloemen onregelmatig te zijn, wat de voortplanting bemoeilijkt.
Als je zaden wilt zaaien, dan zul je ze wel van het vruchtvlees moeten ontdoen. De linker en rechter foto laten de "kale" zaden zien.
De linker en onderstaande foto's laten mooie en grote exemplaren zien van de Rhapidophyllum hystrix zien. Voordat uw exemplaar ook zo groot is gaan er vele jaren voorbij. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen de palmen van deze foto's heel grofweg tussen de 20 en 30 jaar oud zijn. De groei is in Nederland een stuk langzamer dan in de V.S. vanwege onze koudere en kortere zomers. Het loont daarom om een groot exemplaar te kopen, ondanks de hoge prijs. (oude palmen zijn duurder).

Als je 2 planten hebt kunnen vinden van een verschillend geslacht die ook nog eens tegelijk bloeien, dan is bestuiving mogelijk. De linkerfoto laat zien hoe er dan zaden gevormd worden. Op de rechterfoto zijn rijpe zaden geoogst. De zaden hebben een mooi "wollig jasje" aan, wat vermoedelijk de zaden beter beschermd tegen koude.
Als je dan rijpe zaden hebt, dan kan je proberen ze op te kweken. Hiervoor heb je echter weer Flink wat geduld nodig, dit kan 1 tot 2 jaar duren! Mede hierdoor worden veel palmen uit het wild geroofd, wat natuurlijk erg jammer is. Feit blijft dat het erg lang kan duren voordat uit zaad gekweekte palmen een beetje formaat hebben, zodat ze de tuin in kunnen. Daarnaast schijnt geslachtelijke voortplanting bij deze soort helaas toch nog vrij lastig te zijn.

Onderstaande foto laat nog eens de lekker warm ingepakte zaden zien.