Menu

Mijn exotische vijver

Een groene kikker

Op deze pagina wil ik graag mijn exotische vijver tonen. Deze vijver wordt verwarmt door aquarium thermostaten en kan daardoor buiten door (sub)tropische planten en vissen worden bevolkt. Ik laat zien hoe de vijver is ontstaan en welke dingen goed werken en welke niet.
Een libelle

Het begin van mijn tuin. De eerste foto van mijn vijver.

De eerste foto's tonen het absolute begin van zowel de vijver als de aanleg van de gehele tuin, in het najaar van 2005. De vijver bestaat uit een speciekuip met een inhoud van 80 liter. In de warme periode van het jaar wordt die verwarmt met 2 elementen van 75 Watt elk. In de koude periode komt er een element bij van 250 Watt. Alles bij elkaar dus 400 Watt! Dat is genoeg om de vijver bij -20°C op 25°C te houden. In de zomer is de temperatuur ongeveer max. 26°C. In de winter hou ik de temperatuur meestal op zo'n 22°C. Het grote nut en voordeel van zo'n vijver (naast het esthetische effect) is dat het een behoorlijk positief effect heeft op de (winter)temperatuur in de tuin. Vooral de planten direct aan de vijver hebben het een stuk warmer. Daardoor zijn er weer planten mogelijk die zonder de vijver niet/veel moeilijker in de tuin te houden zijn. Daarnaast is een waterelement in de tuin een erg belangrijk onderdeel van het geheel. Het maakt de tuin meer "af" en een stuk interessanter. Een groot voordeel van de verwarmde vijver is tevens dat er (sub)tropische bewoners in de vijver kunnen. Het aanblik van die bewoners (planten en dieren) helpt weer mee om de tuin een exotische uitstraling te geven.
Mijn vijver met zweefalg. bovenaanzicht van mijn vijver met zweefalg
Zoals te zien is op de foto met de schuine hoeken, stonden er in het voorjaar van 2006 naast de vijver 2 palmen. Namelijk de Trachycarpus fortunei en Brahea armata. Vooral de Brahea armata heeft echt profijt van de "restwarmte" van de vijver. De beplanting in de vijver bestond toen uit veel Valisneria (de tropische aquarium variant) met wat hoornblad als waterzuiveraars. Daarnaast nog Waterhyacint als drijfplantje. De Waterhyacint is echter nooit aangeslagen. De standplaats van de vijver is het zuiden. Daardoor kreeg ik problemen met algen (het is een kleine vijver die verwarmd is). Daarom ben ik bezig gegaan met drijfplanten om het zonlicht te temperen. Destijds gebruikte ik (met succes) een klein waterfiltertje om de "zweefalg" te bestrijden. Op de bodem van de vijver ligt een laag fijn grind van zo'n 2 cm dik. Hierin wortelen de Valisneria's.
Als dierlijke bewoners werd de vijver bevolkt door een 50tal Platy's. En een heel aantal kikkers en slakken (welke "vanzelf" in de vijver zijn gekomen ). De Platy's zijn ideale bewoners voor zo'n vijver omdat ze redelijk wat kou kunnen hebben en zich kunnen voeden met zowel insecten als (draad)algen. Daarnaast worden ze niet groot en planten ze zich erg gemakkelijk voort.
Bovenaanzicht van een biologisch meer stabiele vijver.
Hier is de vijver te zien in de zomer van 2006. De alg is (mede dankzij het filter) al een stuk minder geworden. De omgeving van de vijver is ook aangevuld met grind en stenen om de vijver meer te integreren in de tuin. Een fout die ik in het begin maakte was om het water wekelijks voor een deel te verversen (10 liter). Dat maakte de vijver "onstabiel", wat mede een reden was voor de "zweefalg". Tevens heb ik nog een andere fout gemaakt. Bovenin de vijver heb ik gaatjes geboord zodat de vijver niet zou gaan overstromen (met vissen en al) bij een flinke regenbui. Achteraf bleek dat flink nutteloos omdat de verdamping van het vijver water erg groot is. Dankzij de verwarming verdampt er zeker 10 liter water per week, wat erg veel is voor een vijver met 80 liter inhoud. In plaats van water te verversen vul ik het verdampte water gewoon aan met leidingwater. Tevens voeg ik extra Mearl (zoort kalkmengsel) toe om het water een hoge waterhardheid te geven. Zowel de Valisneria's als de Platy's vinden dit erg fijn, aangezien ze van nature ook in "hard"water leven. Om het waterpijl zo hoog mogelijk te houden, heb ik de afwateringsgaatjes maar weer dicht gemaakt...
Een glasheldere wintervijver.
De foto met de kikkers toont de vijver in het voorjaar van 2007. De winter is goed geweest omdat het getemperde licht ervoor zorgt dat de waterplanten het winnen van de wateralgen. Tevens heb ik hier Nymphoides peltata (lijkt op waterlelie) uitgezet om het licht te temperen. Deze lelie-achtige kan echter niet heel goed tegen de warme omstandigheden van de vijver en is dus weer "afgedankt". Naast het mooie heldere water laat de foto mooi het dierenleven zien.
Een mooi plaatje van de vijver in de zomer. Een bloeiende mosselplant.

Op de bovenstaande foto is mooi te zien dat de Trachycarpus fortunei het heel goed doet en al flink is gegroeid. Inmiddels heb ik hier nieuwe drijfplantjes in de vijver uitgezet, namelijk het mosselplantje. Op de foto rechtsboven is te zien dat het mosselplantje het zo goed doet, dat het ook regelmatig bloeit en als een "gek"voortplant. Het mosselplantje houdt dan ook van hard water met veel voedingstoffen en licht. Het is een uitstekende waterzuiveraar omdat ik in de warme periode elke week plantjes moet verwijderen om het geheel uit te dunnen en daarmee tevens afvalstoffen verwijder.

De waterlelie bloeit. Bovenaanzicht van de vijver.
Als extra "licht temperaar" heb ik uiteindelijk een (sub)tropische waterlelie uitgezet, namelijk: Nymphaea capensis. Deze waterlelie had blauw moeten bloeien, maar heeft zich geopenbaard als rosé bloeiend. Gelukkig ook een hele mooie kleur die anders is als de bloem van de gematigde soorten. Een ander heel mooi verschil met de gematigde soorten is dat de bladrand gekarteld is (wat verder naar onderen goed zichtbaar is). Ook heeft het blad mooie rode vlekken (wat gematigde soorten ook kunnen hebben).
De vijver in de winter met de Cycas revoluta
In het voorjaar van 2008 (eigenlijk de late, zeer zachte winter) heb ik de Trachycarpus fortunei bij de vijver weggehaald en vervangen door een grote Cycas revoluta. Deze Cycas heb ik eerst al 2 winters laten wennen aan lage wintertemperaturen. De reden voor deze verplaatsing is dat het mooier contrasteert met de Brahea armata. Tevens omdat het zonde is om een tamelijk winterharde Trachycarpus fortunei op de warmste plek van de tuin te zetten. EenCycas revoluta kan die warmte veel beter gebruiken en maakt bij de vijver een goede kans op overleven. Tevens is op de rechterfoto mooi het afdakje te zien, dat in de winter (de enige tijd dat het er staat) een dubbele functieheeft. Naast het tegenhouden van hemelvocht, houdt het ook nog behoorlijk de warmte van de vijver vast. De warmtezone bij de vijver schat ik daarmee op zone 9a (USDA). Warm genoeg voor zo'n Cycas.
De vijver en planten in de sneeuw van eind maart.
Eind maart 2008 was het afdakje boven de vijver al weggehaald, maar kwam er toch weer winter! Hier is te zien dat de vijver mooi in de sneeuw staat, waarbij een zone om de vijver sneeuwvrij is. Dit is tevens meteen een goede test om de winterhardheid te testen van de Cycas revoluta, die deze test zonder enige schade heeft doorstaan. De vijver geeft dusdanig veel warmte, dat ik er redelijk gerust op ben dat er geen winterschade zal ontstaan aan de Cycas revoluta en Brahea armata.

De prachtige bloem van Iris laevigata 'Mottled Beauty'.
De foto's met de paarse bloem toont de prachtige bloei van de Iris laevigata 'Mottled Beauty'. Jammer genoeg doet deze plant het zo goed in de verwarmde vijver, dat er een enorm wortelgestel is aangemaakt en de plant veel te groot is geworden voor de vijver. Inmiddels is de plant alweer verhuisd naar een andere tuin...

De foto van bovenaf laat de vijver zien in de lente van 2008. De planten groeien optimaal. In de vijver heb ik een nieuwe plant uitgezet, namelijk de Iris laevigata 'Mottled Beauty'. Deze Iris heeft hele mooie paars/witte bloemen.
De vijver in de lente van 2008. Een waterjuffertje. De prachtige bloem van Iris laevigata 'Mottled Beauty'. De prachtige bloem van Iris laevigata 'Mottled Beauty'.
Deze enigszins artistieke foto toont de prachtige bloei van de (sub)tropische waterlelie: Nymphaea capensis. Van deze bloei kan ik nooit genoeg krijgen! De mooie waterlelie komt van oorsprong uit Zuid-Afrika, tevens het geboorteland van mijn vrouw. Zuid-Afrika heeft een hele unieke flora & fauna, dit is een mooi voorbeeld.

Een prachtig bloeiende Nymphaea capensis

De tuin en vijver in de lente
Een kleine bruine kikker tevreden in het gras. De vijver heeft een grote aantrekkingskracht op kikkers. Vooral de bruine kikkers komen er veel. De vijver wordt echter niet gebruikt voor de voortplanting, waarschijnlijk is de vijver daarvoor te klein en onrustig... Het nadeel van de verwarmde vijver is dat de kikkers die erin leven niet in winterslaap gaan. Dat heeft af en toe het gevolg dat een kikker de vijver verlaat en dan doodvriest. Maar er blijven er toch nog genoeg over, waarschijnlijk wegen de voordelen toch op tegen de nadelen.
Bruine kikker in het gras Nieuwe waterlelies zichtbaar.
De waterlelie heeft zich vermeerderd. De nieuwe bladeren zijn mooi oranje met rode stippen. Ik ben benieuwd hoe deze gaat bloeien!

De volgende foto's geven een mooi beeld van de ontwikkeling van de tuin.
De ene is de lente en de andere de (vroege)herfst.
De exotentuin is (meestal) op z'n mooist in de late zomer en vroege herfst. Veel exoten hebben wat tijd (en warmte) nodig om op gang te komen.
De tuin in de vroege herfst, met vollop bloeiende planten. Closeup van de Nymphaea.
De ovale foto laat de prachtige (mannelijke) Paradijsvis zien.
De prachtige paradijsvis.
De Paradijsvis komt o.a. uit de rijstvelden van Vietnam en kan ook tegen redelijk wat koelte.

De vijver krioelt van de Platy's! Alle leeftijden leven tezamen in een biotoop waarin ze goed gedijen. De hoeveelheid Platy's past zich automatisch aan doormiddel van het voerbeleid. Als ik vaak voer (elke dag 1x), dan zijn erveel Platy's. Als ik heel weinig voer (1x per week), dan blijven er nog maar minder dan 20 over. Tegenwoordig voer ik wel meerdere keren per week, maar zeker niet elke dag. De Paradijsvis heeft altijd genoeg voer omdat deze ook jonge Platy's eet. Jammer genoeg is de Paradijsvis in de herfst van 2008 plotseling verdwenen... Vermoedelijk heeft een kat hem gepakt.
De prachtige paradijsvis met platys. Een prachtige geopende bloem van de Nymphaea capensis.
Als mooie afsluiter van deze pagina toon ik onder nog een keer de prachtige bloei van de Nymphaea capensis "King of the blues" (die niet blauw bloeit...). Deze foto laat heel mooi de gekartelde bladranden zien van de bladeren, een kenmerk dat alleen (sub)tropische waterlelies kunnen hebben.