Terug Info Foto's Planten Tuin Overig Links Gastenboek
Palmexotica home
Email palmexotica
Mijn tuin
Hieronder kan je de ontwikkelingen van mijn tuin zien. Je kan op het vorige/volgende jaar klikken voor de foto's en info over dat jaar.
De eeste opengaande speer van het seizoen!
Een mooi besneeuwde tuin
Het korte stukje heg heeft plaats gemaakt voor een stukje schutting, wat heel veel ruimte oplevert
De winterbescherming heeft deze winter doorzichtig plastic, wat een stuk mooier oogt dan knal oranje.
De Cycas revoluta staat er prima bij
Op 2 februari 2008 kon ik me niet meer inhouden. De hele winter is het al niet echt koud geweest en er wordt ook geen vorst voorspeld. Dus heb ik "de stoute schoenen aangetrokken" en ben ik bezig gegaan met het opnieuw inrichten van de tuin. Rechts en linksonder een nieuw aangeplante Cycas revoluta op de plek waar vorig jaar een Trachycarpus fortunei stond.
De verplaatste Trachycarpus fortunei doet het niet zo goed, geen nieuwe bladeren dit seizoen
De rechterfoto toont 1 van de 3 Cycas revoluta's die rond de Butia capitata staan. Deze revoluta's dienen als experiment. Er zijn er 3 aangeplant met allemaal een verschillende grootte. 2 daarvan hebben nu dode bladeren. Vreemd genoeg zijn dat de kleinste en grootste. De middelste in formaat staat op de foto rechts en heeft geen/nauwelijks bladschade. Kennelijk zit er ook nog veel verschil in "aangeboren" vorstbestendigheid. De planten met dode bladeren zijn echter nog niet verloren, er is nog een goede kans op herstel!
De Trachycarpus fortunei, die plaats moest maken voor de Cycas revoluta aan de vijver, heeft een nieuw plekje gekregen in de tuin. De foto's boven en links tonen dat nieuwe plekje in een nieuw grind gedeelte dat in de schaduwkant van de tuin staat. Zoals vast wel is opgevallen, staat de Fortunei scheef. Dat heb ik met opzet gedaan. Ik weet niet precies hoe de palm zich zo verder gaat ontwikkelen. Volgens mij zijn er 2 mogelijkheden. 1 is dat de palm zo verder blijft groeien en een scheve stam houdt. 2 is dat de plant weer naar het licht gaat groeien en een gebogen stam krijgt. Allebei de mogelijkheden vind ik leuk en geeft een ander beeld dan hoe deze palmen standaard aangeplant worden. Om de fortunei heen staan een aantal Yucca filamentosa "bright edge". Hopelijk gaan al deze planten aanslaan, ondanks dat ze vroeg aangeplant zijn en geheel in de schaduw staan.
De Pinus strobus
De Trachycarpus fortunei is met opzet scheef aangeplant

Rechtsboven en links toont de net gepote Pinus strobus "minima". Dit is een Pijnboom uit Noord-Amerika, die heel veel kou kan hebben. Helaas is die niet echt exotisch, maar hij is wel volledig winterhard in Nederland. Bovendien past zo'n dwerg Pijnboom prima in een Mediterrane/droogte tuin.

Tevens heb ik een aantal Yucca filamentosa "bright edge" om de Pinus gezet. Deze Yuca's zijn gemakkelijk te verkrijgen, zijn volledig winterhard en ze zijn niet duur. Deze variëteit is erg mooi vanwege z'n gele rand aan het blad. Tevens vind ik een filamentosa erg praktisch omdat deze soort geen scherpe bladeren heeft (in tegenstelling tot de meeste ander Yucca's).

De Butia en CycadeeŽn maken gebruik van de verwamingskabel
De Pinus strobus
De Matteucia strutiopteris var. pennsylvanica moet nog gaan uitlopen
Exoten in de sneeuw
Onderstaande foto's zijn van eind maart 2008. In plaats van lente kregen we een halve week winter met behoorlijk wat sneeuw! De hele winter heb ik geen sneeuw gezien, maar op het begin van de lente wel... Hopelijk zal april wat meer echt lente worden. Voordeel is wel dat je mooie plaatjes krijgt van je exoten in de sneeuw. Op bovenste foto van de onderstaande foto's staan a.o. een Brahea armata en Cycas revoluta in de sneeuw. De onderste foto laat een besneeuwde Butia capitata zien.
De gehele tuin in de sneeuw
Eindelijk is het dan toch nog lente geworden in april 2008 . Op de rechterfoto's is ook mooi te zien dat er een nieuwe schutting is geplaatst i.p.v. de coniferen haag. Dit levert bijna een halve meter meer ruimte op! Tevens kan er nu een nieuw aangeplante passiebloem (passieflora caerulea) tegen de schutting op groeien.
De Ficus carica begint uit te lopen
De eerste tekenen van leven van de Canna's, toch wel rijkelijk laat
Deze nieuwe Deleosperma bloeit mooi geel
Ook de struisvogel varen is nu uitgelopen
De tuin is ontwaakt uit zijn winterslaap
De foto-tjes boven en links laten mooi het begin van de lente in de tuin zien. Wat eigenlijk al in maart had moeten gebeuren, gebeurd nu pas echt. De natuur is ontwaakt! De vijg is uitgelopen, de varen is goed aan de groei, de nieuwe Deleosperma bloeit mooi geel en de Canna's lopen uit. Dit is het mooiste moment voor de exoten liefhebber! Een heel nieuw groeiseizoen, met al z'n verrassingen, hoogtepunten en verwachtingen.
De vijver wordt elk jaar mooier!
Matteucia strutiopteris var. pennsylvanica is nog aan het wachten totdat die weer kan uitlopen (foto links). Deze prachtige varen wordt nog groter dan de "gewone" variant en groeit ook meer rechtop. Het schijnt dat deze planten tot wel 2 meter hoog kunnen worden! Of hij al deze kenmerken waar kan maken is nog even afwachten. Deze plant schijnt wel erg te woekeren, maar dat merk ik vanzelf wel. Een beetje onderhoud aan de tuin vind ik zeker niet vervelend! Deze variant komt uit Pennsylvania V.S., wat behoorlijk Noordelijk is. Het is dan ook niet echt een exoot, maar ziet er wel erg mooi uit. Een voordeel van z'n afkomst is dat deze plant in Nederland volledig winterhard is.
Deze Iris bloeit prachtig!
Deze Iris bloeit prachtig!
Links en recht is te zien dat de Iris bloeit. Naar mijn mening zijn het echt hele mooie bloemen! Tevens geven ze weer een beetje meer kleur aan de tuin.
De geweldig mooie bloem van de Nymphaea capensis
De Cycas revoluta maakt nieuwe bladeren aan, een teken dat deze plant goed is aangeslagen
Niets is meer zomers en exotisch als de bloei van Hibiscus rosa-sinensis. De bloem recht toont de mooie kleur en vorm van deze bloem. Er zijn echter vele variëteiten en kleuren. De ene nog mooier dan de andere! Op een zonnig plekje buiten zal deze plant de hele zomer periode door bloeien.
Een stropische Hibiscus is altijd mooi in de tuin
De foto's rechts en onder zijn in juni 2008 geschoten. De grote Cycas revoluta (foto rechts) maakt alweer een nieuwe bladerkroon aan, een teken dat deze plant goed is aangeslagen. Onder toont de prachtige bloem van de Nymphaea capensis. Omdat de vijver verwarmt is, bloeit deze de hele zomer door. Van juni tot en met september kan er van de bloei genoten worden. Als leuk extra-tje heeft de Nymphaea zich voortgeplant. Met een beetje geluk bloeit die nieuwe plant volgend jaar met nog weer een andere bloemkleur...
Het nieuwe stukje tuin staat er mooi bij
Ook exotisch uitziende sprinkhanen vinden het prettig in de tuin

Rechts is heel mooi een mannelijke sprinkhaan te zien op een Canna blad. Inmiddels is het dan juli 2008. Deze beestjes zijn gelukkig in Nederland (zo goed als) onschadelijk. Wel een leuk gezicht. De Canna's doen het dit jaar een stuk minder goed dan vorig jaar, wat komt door de winterse maand maart. Canna's houden heel erg van warmte en zijn ook maar beperkt winterhard. Gelukkig groeien ze uiteindelijk best snel en kan er dit jaar weer genoten worden van de mooie bloei.

Onder is een mooi exotisch gedeelte te zien van de tuin. De gebruikte planten zijn o.a. Hibiscus rosa-sinensis, Deleosperma cooperii, Chamaerops humilis "vulcano", Lavendel, Passiebloem, Vijg, Cycas revoluta en een winterharde Hibiscus hybride genaamd: Newbiscus Mauvelous.

Zelfs het mosselplantje bloeit uitstekend
De ware schoonheid van een exotische vijver
Een prachtige oranje Canna bloem
Nu het alweer augustus 2008 is geworden, bloeien de tropische planten optimaal. Sommige moeten zelfs nog gaan bloeien. Op de foto links is te zien dat ook het mosselplantje (Pistia stratiotes) kan bloeien. Mooi zijn de bloempjes niet echt, maar het is wel leuk dat ze willen bloeien buiten in Nederland. De foto rechts toont de erg mooie bloem van een Canna. De Canna's zijn dit jaar in begin augustus voor het eerst gaan bloeien.
De foto rechts toont een mooie detailopname van de vijver in volle glorie. Een mooi bloeiende tropische waterlelie (Nymphaea capensis) en andere tropische planten zoals de mosselplantjes (dat zijn de drijfplanten). Het mosselplantje heeft in mijn vijver een zeer grote waarde omdat ze licht weghalen (de vijver staat in de volle zon) en heel veel voedingstoffen opnemen (lees afvalstoffen van o.a. de vissen). Door vaak de mosselplantjes uit te dunnen worden er veel afvalstoffen uit de vijver verwijderd.
De geweldig mooie en grote bloem van de Hibiscus Newbiscus Mauvelous
Links en onder is de prachtige bloei te zien van de Hibiscus "Newbiscus Mauvelous". De bloemen krijgen flinke afmetingen. De onderstaande foto laat zien dat de bloemen dit jaar zo'n 20 cm werden. Als de zomer heter is, dan worden de bloemen groter. Een koele zomer geeft kleinere bloemen.
Een echt plaatje...
Deze bloem meet ongeveer 20 cm diameter!
De tuin staat er prachtig bij
Bovenstaande en onderstaande foto laten de schoonheid van de tuin zien in September 2008. Dit is de laatste mooie (tuin)maand van het jaar. De bloemen zijn nog vollop aanwezig en de tuin ziet er nog groeizaam uit.
De tuin met conifeer stronken
Een mooi stukje exotische tuin
De tuin met de nieuwe schutting
De tuin zonder coniferen
De aanliggende 3 foto's laten zien dat de heg aan de rechterkant van de tuin verwijderd is. Het is dan alweer eind september. Het heeft heel wat moeite gekost om die heg te verwijderen en er een schutting voor in de plaats te zetten. Maar het resultaat loont zich zeker! Door de heg te vervangen door een schutting, krijgt de tuin bijna een halve meter extra tuinbreedte! De nieuw ontstane strook wordt in de lente verder ingericht met schaduwplanten. Welke planten dat worden is op het moment van schrijven (18-11-2008) nog niet geheel bekend. Maar 1 plant staat er inmiddels al, de Fatsia japonica. Verder komt er een groepje Canna stuttgard. Andere planten waar ik aan zit te denken zijn o.a.: Rhododendron, Aucuba japonica 'Variegata' , schaduw gembers, Trachycarpus manipur, Trachycarpus nanus en Yucca filamentosa "bright edge".
Dan is het tijd geworden voor mei 2008 en is de natuur echt op dreef gekomen. De vijver staat er mooi bij. De Cycas revoluta doet het goed en de nieuwe Iris laevigata 'Mottled Beauty', in de vijver, zal spoedig gaan bloeien.
Onderstaande foto laat nog eens de schoonheid van de exotische planten zien. Vooral de Hibiscus "Newbiscus Mauvelous" en de Cycas revoluta zijn een lust voor het oog!
Een warme exotische vijver in een koude Nederlandse omgeving
Een kleine Fatsia japonica
Een kleine Fatsia japonica
Exoten met bonte Hulst.
Gelukkig stelde de kou in november nog niet zo heel veel voor. Inmiddels is het eind December 2008 en is de kou minder geworden. De beschermde en verwarmde vijver staat er nog vrolijk bij. Evenals de vrolijke dieren in de vijver. De vissen hebben niet echt door dat het winter is omdat het water normaliter nog steeds boven de 20°C is. De (drijf)planten hebben het echter wel door, evenals de kikkers.

Links staan 2 foto's van m'n nieuwe Fatsia japonica. Deze prachtige exoot heeft als grootste voordeel dat volledige schaduw geen enkel probleem is, dat is dan ook z'n nieuwe standplaats. Het 2e voordeel is dat het een wintergroene exoot is, iets dat lang niet van alle exoten gezegd kan worden. En tenslotte is deze plant ook nog eens een hele mooie exoot.

De foto rechts laat m'n verplantte Trachycarpus fortunei zien. In 2005 is deze plant in mijn tuin gezet naast de vijver. Begin 2008 moest deze echter plaats maken voor een grote Cycas revoluta. De Trachycarpus moest naar achter in de tuin verplaatst worden. Helaas was het niet mogelijk om de wortels heel te houden. Als gevolg hiervan stond de groei volledig stil. Pas eind november is er een speer open gegaan.

De Sabal minor e.a. doen het goed.
Als mooie afsluiting van het jaar 2008 staan de 2 foto's hieronder. Een exotentuin met "bonte"hulst, Deze hulst is ongeveer 10 meter hoog en draagt het gehele jaar door mooie rode bessen (dus ook in de winter en zomer maanden). Ik wens iedereen een gezegend en gelukkig 2009 toe, met nog vele mooie exotische momenten!

 

Inmiddels is het alweer november 2008 geworden. De eerste sneeuw is gevallen en de winter- bescherming is opgebouwd om mijn dierbare exoten te beschermen tegen die "natte koude". Voor veel exoten in Nederland is vooral vocht het probleem in de winter en niet zozeer de paar graden kou....