Hieronder kan je de ontwikkelingen van
mijn tuin zien. Je kan op het vorige/volgende jaar klikken voor de
foto's en info over dat jaar.
Januari 2010 begon al even koud en besneeuwd als december 2009. Op de linkerfoto staat de
Ponicirius trifoliata, waarvan dit de eerste winter in de grond is. Deze citrus "look a like" zou deze winter echter met gemak aan moeten kunnen. De koudste temperatuur gemeten in
mijn tuin is -12°C geweest. Deze temperatuur laat maar weer eens zien hoeveel het kan schelen of je in de stad woont (zoals ik) of buitenaf, waar het -16°C is geworden (voor de regio oost twente).
De rechterfoto laat zien dat de hoeveelheid sneeuw niet weinig is. Het bijzondere van deze
winter is dat er vanaf eind december 2009 t/m half februari 2010 er bijna een onafgebroken sneeuwdek heeft gelegen, met maar een paar dagen dat er geen sneeuw lag. Zo'n winter kan ik me niet eens heugen voor mijn hele leven! Gelukkig zijn de minimum temperaturen geen record.



De omringende foto's zijn gemaakt in januari, maar op het moment van schrijven (half
februari 2010) is het nog steeds besneeuwd buiten. Op de rechterfoto is te zien dat de
Rhapidophyllum hystrix zeer goed tegen de koude kan en zoals het er nu naar uitziet is deze palm veel winterharder dan de Trachycarpus fortunei!
De onderstaande
Agave havardiana wordt ook niet echt "warm of koud" van deze temperaturen. De hoeveelheid vocht is echter een ander verhaal. Deze woestijnplant heeft het liefst zo weinig mogelijk vocht in de winter.
De kat van de buren, op de rechter foto, gaat lekker behaaglijk tegen het kacheltje liggen dat ik bij
de vijver gezet heb. Voor de koudste nachten heb ik 2 kacheltjes van 500W gebruikt.
Vorig jaar heb ik een mooie bodembedekker gekocht die in april al in volle bloei staat. Het is mij helaas ontschoten om welke plant het gaat, maar de afbeelding ervan staat hier links. De blaadjes zijn vrij dik en de bloemen heel exotisch. Wat ook echt mooi is, is dat het plantje wintergroen is. Hopelijk gaat dit plantje nog verder uitbreiden. De leverancier claimt een winterhardheid van -20°C! Of dit echt zo is weet ik niet. Mijn plant stond binnen de winterbescherming van de vijver en heeft vermoedelijk als laagste temperatuur iets van -5°C gehad.
Rechts is de gehavende Chamaerops humilis "vulcano" te zien. De volgende keer als het weer zo'n winter wordt zal ik deze palm toch beter gaan beschermen. Nu is alleen een afdakje plus verwarmingskabels gebruikt.
Links nog een keer de nieuwe
Chamerops humilis "vulcano". In tegenstelling tot de andere heeft deze al zijscheuten. Ook de bladeren zijn iets minder hard.
Aan de rechterkant is de bloei te zien van de mooie Aucuba japonica variëteit (welke weet ik niet). Het is dan inmiddels april 2010 geworden. Na de bloei komen er (als het goed is) mooie rode bessen aan de plant. Deze plant is heel geschikt voor de volle schaduw en is winterhard.
Bovenstaand mijn nieuwe Sabal minor. Deze krijgt heel veel zon, hopelijk wordt dit gewardeerd door deze plant. Aan de rechterkant een overzicht van de tuin in maart 2010.
Zoals links te zien is, heeft de
Cycas revoluta de winter gelukkig goed doorstaan. Deze is bijverwarmt met 2 x 500W radiator kacheltjes. Desondanks toch nog "verbrand" blad door de vorst! Maar gelukkig is niet de gehele kroon verloren gegaan zoals het jaar ervoor. De
Brahea armata aan de rechterkant van de vijver is vervavangen door een
Chamaerops humilis "cerifera". De Brahea had weer speerrot en ik had er geen vertrouwen meer in. De cerifera kan een paar graden meer koude hebben en maakt bovendien vele zijscheuten aan. Hopelijk is deze palm een betere keus! De bladkleur is in ieder geval hetzelfde als die van de brahea. Ik heb gekozen voor een palm met witte bladeren omdat dit een mooi contrast geeft met de diepgroene bladeren van de Cycas revoluta.
Nog een leuke foto aan de rechterkant is het overzicht van de
tuin in april. Ik ben weer blij dat de winter echt voorbij is! We hebben in april zelfs al dagen van 25°C gehad! De tuin staat er goed bij, maar de
winter was (voor een exotenliefhebber) verschrikkelijk. Nog niet eerder in mijn leven (30 jaren) heeft er zoveel dagen sneeuw gelegen...
Aan de linkerkant is mooi te zien dat de Musa basjoo perfect door de winter is gekomen en al een flink dikke stam heeft. Ter verglijking een leeg bierflesje van het beste biermerk van de wereld.
Links is nog een keer de nieuwe
C. humilis "cerifera" te zien. Rechts de pot planten met als grootste de banaan: Ensete v. "maurellii".
Eindelijk is het
maart 2010 geworden en is de sneeuw verdwenen. Afgelopen winter was de koudste winter sinds ik begonnen ben met deze tuin (2005). Niet dat de temperaturen extreem laag zijn geweest, maar het is erg lang koud geweest, met een bijna onafgebroken sneeuwdek. In mijn tuin heb ik een minimum temperatuur gemeten van -12°C, wat een stuk warmer is dan de -16°C die officieel gemeten is in Twente. Het warmte eiland effect van de stad veroorzaakt dit (gelukkig voor mij). Toch hebben niet alle planten het er goed van af gebracht. De
Sabal minor heeft geen bladeren meer. En zeer betreurenswaardig heeft mijn grote Rapidophyllum hystrix met zijscheuten alle speren verloren aan speerrot. Ook heeft de Rozemarijn het niet gehaald. Gelukkig zijn er ook successen gehaald, de
Trachycarpus fortunei heeft bijvoorbeeld onbeschermd totaal geen schade.












Op de markt in Enschede heb ik voor €25,- een
Phoenix roebelenii gekocht. Links is deze vederpalm te zien. Helaas is deze soort niet erg vorstbestendig. -3°C schijnt het absolute minimum te zijn, maar wel voor korte tijd (dus alleen lichte nachtvorst). Op tijd naar binnenhalen is dus erg belangrijk! Voor de verzorging is het verder belangrijk dat deze palm altijd vocht heeft, maar niet te nat staat, de kluit dus vochtig houden. Ook is een voedzame, goed afwaterende grond met veel organisch materiaal belangrijk voor een goede gezondheid van de palm.
Boven en onder is de bloei te zien van de
Yucca filamentosa "bright edge". Deze mooie Yucca is heel goed winterhard en heeft als groot voordeel dat de bladeren geen scherpe punten hebben (wat zeldzaam is voor Yucca's).
Hieronder de natte douche van de
tuin.
Links is de kleurenpracht te zien van de Ensete ventricosum "mourellii". Deze banaan is afkomstig uit Ethiopië en is daarom totaal niet vorstbestendig. Ook produceert deze bananenplant geen bananen. Zelfs de bloei is in Nederland zeer zeldzaam, mede omdat de planten gigantisch groot en zwaar zijn voordat ze gaan bloeien. Desondanks is het toch een geweldig mooie plant om te hebben vanwege de zeer mooie vorm en bladkleur.
Boven is de bloei van mijn 2e Clematis te zien. Persoonlijk vindt ik de bloei van zulke Clematissen echt geweldig! Deze klimplanten kunnen zich qua schoonheid makkelijk meten met de tropische klimplanten zoals de Bougainvilla.
Een mooie zonnige dag in juni gaat vaak vergezeld met het sproeien tegen de droogte, wat hieronder te zien is. Wat ook mooi te zien is, is dat (bijna) alle planten weer mooi vol blad zitten!
In juni 2010 is de 1e Clematis gaan bloeien, onderstaand de prachtige bloemen!
Onder is mooi te zien hoe mooi een
exotische vijver kan zijn. De bloei van Nymphaea capensis is geweldig mooi. De mosselplantjes (drijfplantjes) zien er ook leuk uit en zijn hele goede groeiers en daarmee waterzuiveraars. Tevens bieden de wortels van dit drijfplantje hele goede schuilplaatsen voor kleine kwetsbare visjes.
Onderstaand een
YouTube HD video rondleiding van "Mijn Tuin" in
Juli 2010.
rechts boven, links en rechts is de bloeiwijze te zien van een grote sempervivum. Ik weet niet welke soort het is, maar de rozetten kunnen wel tot 15 cm doorsnede worden. De bloemen zijn mooi gekleurd, maar het nadeel is dat de plant na de bloei afsterft. Echter zal de plant voor het afsterven al zijscheuten hebben gemaakt, waardoor je weer nieuwe planten verkrijgt.
Eind mei en begin juni ben ik op vakantie geweest in Oostenrijk (Mattrei, Oost-Tirol). Daar was ook iemand die aan huis eigen gekweekte Edelweiss verkocht. De onderstaande plant is er 1tje die ik gekocht heb. Gelukkig ging die ook gelijk bloeien in mijn tuin.
Lonicera heckrottii 'Goldflame' geeft hele mooie bloemen, welke aan de linkerkant te zien zijn. Deze kamper-foelie is een klimplant die niet wintergroen is. Tevens is deze cultivar steriel, wat inhoud dat er nooit zaden aankomen.
Onder is een andere kamperfoelie te zien, de Lonicera henryi 'Copper Beauty'. Deze plant is niet steriel en tevens wintergroen. Ook kan deze plant in de schaduw groeien, wat hem heel bruikbaar maakt.
De bovenstaande bloem is van de Clematis, een heel mooi bloeiende en winterharde klimplant. De bloem met hommel aan de linkerkant is van het vetplantje Deleosperma cooperi.
Aan de rechterkant en onder is de imposante banaan Musa basjoo te zien. Als het lukt om hem nog een winter over te houden, dan zal deze plant waarschijnlijk volgend jaar gaan bloeien! Meestal duurt het namelijk 3 jaar voordat de bloei begint. Helaas produceert deze soort geen eetbare bananen, maar toch zien de bananen er wel leuk uit. Zo'n grote bloem met een tros bananen ziet er toch wel heel bijzonder uit!
Aan de rechterkant zijn de potplanten te zien en is het inmiddels
September 2010 geworden. Deze maand luidt de overgang naar de herfst in. De rechterfoto is nog mooi
zonnig en zomer's, maar wat later in september treedt dan echt de herfst in, zoals links en hieronder te zien is. De tuin is inmiddels wel op z'n mooist, met de Hibiscus als echte atractie!
De onderstaande foto laat zien dat er erg veel sneeuw is gevallen in december. Deze foto laat de omstandigheden zien van de gehele maand. Een onafgebroken sneeuwdek, een maand lang! Nu maar hopen dat de exoten er tegen kunnen...
Ondanks een winterse november, is dat nog niets vergeleken met December 2010! Rechts de minimum temperaturen op 20 december, waarbij het bijna -17°C is geworden in Flevoland notabene! Ook de winter van 2010/2011 gaat als koud de boeken in... Dat is dus 3 winters op rij.
Op onderstaande foto is de regen dan toch echt gekomen, een natte tuin, maar wel exotisch!
Na de herfst komt de
winter en dit jaar begon die al in
November 2010, zoals hieronder te zien is. De planten zijn inmiddels goed ingepakt en waar nodig is verwarming aangebracht door middel van verwarmingskabels met thermostaat.
Als afsluiting van 2010 een winters
YouTube HD filmpje van mijn tuin in de winter van 2010.