Menu
Mijn tuin
links
Vorige
jaar

rechts
Volgende
jaar

Hieronder kan je de ontwikkelingen van mijn tuin 2013 zien. Je kan op het jaartal klikken voor de foto's en info over dat jaar.

Koude kaart
Januari 2013 heeft de eer van de laagste temperatuur in de winter 2012/2013. Op 16 januari daalde de temperatuur tot een ijzige -18°C. Gelukkig heeft Enschede niet die eer gekregen. Desondanks sluit ook deze winter weer aan in de rij van koude winters. De eerste winter uit deze reeks is de winter van 2008/2009. Dat is dus nu al 5 koude winters op rij! Wat mij betreft mag er wel een keer een extreem warme winter komen...
Om de koudste temperaturen van de afgelopen winters even op een rijtje te zetten:
Winter 2008/2009: -20,8°C
Winter 2009/2010: -18,4°C
Winter 2010/2011: -16,9°C
Winter 2011/2012: -22,9°C
Winter 2012/2013: -18,0°C
Ingepakte Rhapidophyllum hysterix Driftwood Tuin 2-2013

Links is het 20 januari 2013 en waait er een koude "sneeuwstorm". Het is niet echt een storm, maar wel koud genoeg! Toch zijn de temperaturen hoog genoeg om te kunnen volstaan met een matige winterbescherming. Op dit moment is de koudst gemeten temperatuur in mijn tuin maar -6,6°C geweest.

Op 2 februari 2013 heb ik een groot stuk "driftwood" in de vijver gedaan. Hiernaast zie je dat ik het stuk hout op een stoeptegel bevestigd heb. "Driftwood" is tropisch hout en hoewel je dat zo niet ziet, is dit echt bikkelhard en loodzwaar hout. De stoeptegel dient er alleen maar voor om het hout rechtop te houden, het hout zelf zinkt als een baksteen. De reden voor het toevoegen van dit stuk hout is dat planten niet echt werkte. De goudvissen slopen de planten. Dit stuk hout decoreert de vijver wat meer en biedt tevens schuilplaatsen voor de vissen.

Zoals hieronder te zien is, is de winter eind februari 2013 nog lang niet voorbij. Een dikke laag sneeuw bedekt de tuin. Voor de sneeuwliefhebbers is dit een goede winter.

Mijn tuin in februari 2012

Hierboven nog een overzicht van de besneeuwde exotentuin.

Iris reticulata Mijn tuin in maart 2013

Links en onder is het begin maart 2013 geworden en staan de dwerg Irissen (Iris reticulata) in bloei. Dit bolgewas is een extreem vroegbloeier, de bloeitijd is februari/maart. Deze soort wordt niet hoger dan ongeveer 20 cm en heeft prachtige bloemen. De herkomst van dit plantje is de Kaukasus en Palestina en groeit daar hoog in de bergen. Met de koude bestendigheid zit het dus wel snor! Naar het schijnt zal de bloei en groei wel terug gaan lopen na verscheidene jaren in de grond...

Het lijkt misschien niet zo, maar de linker foto is bijna half maart 2013 genomen. Maart 2013 is een vreemde maand omdat er meerdere records gebroken zijn. Zo heeft deze maand het nieuwe record van natste dag ooit gebroken. 24 uur onafgebroken regen! Tevens is de zowel de hoogste als laagste temperatuur gemeten in het begin van maart. 16°C als hoogste temperatuur en -13°C als laagste!

Aan de rechterkant is te zien hoe het stuk hout in de vijver staat. De bovenste 10 cm steekt boven het water uit.

03-2013 Vijver in maart 2013 Cycas revoluta met sneeuw

Links nog een mooi plaatje van de Cycas revoluta met bloeiende Iris reticulata. Helaas had ik de winterbescherming al opgeborgen toen het 16°C is geworden. Een paar dagen later heb ik namelijk de koudste temperatuur van de winter gemeten, -7,6°C in mijn tuin. Dit lijkt niet heel koud, maar bij de Cycas begint de vorstschade al bij -5°C... Dus snel weer een noodbescherming gemaakt, maar er is toch een 20% vorstschade aan de plant ontstaan. De rest van de maand maart kan dan ook nog geen lente genoemd worden. Hopelijk zal april wel de lente met zich mee brengen!

Phoenix roebelenii

Nu april 2013 is aangebroken en de temperaturen langzaam de winter verlaten, mogen de kuip planten weer naar buiten! Vorig jaar heeft de Phoenix roebelenii (linker foto) zonnebrand opgelopen, door te snel van binnen naar buiten te gaan. Daarom heb ik deze palm dit keer een mooie badmuts aangemeten, gemaakt van vliesdoek. Op deze manier kan je een plant gelijk buiten in de volle zon zetten, zonder gevaar voor zonnebrand. Aan de rechterkant staan de Musella lasiocarpa, Washingtonia's en Trachycarpus princeps. Ik heb de hoop dat de Musella lasiocarpa volgend jaar gaat bloeien.

Kuipplanten De tuin in april 2013

Bovenstaand een totaal plaatje van de tuin in het vroege voorjaar.

Hosta's

In mei 2013 zijn de Hosta's weer boven de grond gekomen. Deze mooie planten groeien goed in de Nederlandse schaduw. Het probleem met Hosta's is dat slakken verzot op ze zijn. Helaas lukt het me nog niet goed om de slakken weg te houden, wat de planten erg lelijk kan maken. Als ik geen effectieve methode kan vinden, dan vrees ik dat deze in de toekomst toch vervangen gaan worden door andere planten...

Aan de rechterkant is heel mooi het groepje Trachycarpussen te zien. Het zijn 5 planten van verschillende formaten, waarbij de grootste een fortunei var. wagnerianus is en de rest fortunei. Het zonnetje in mei heeft al lekker veel kracht en de winter is dan gelukkig weer snel vergeten! De periode om te genieten van de exotentuin is weer aangebroken!

Trachycarpussen in mei Chamaerops Humilis 'Vulcano' Brahea armata

De Chamaerops Humilis 'Vulcano' hierboven is echt de trots van de tuin geworden. Je zou het niet zeggen, maar deze plant staat al sinds 2006 op zijn huidige plekje. De plant staat dus al 7 jaar in de volle grond! Hij zal minimaal 10 jaar oud zijn, maar heeft helaas nog nooit gebloeid.

Als kuipplant is de Brahea armata heel erg geschikt! Het exemplaar links heeft het dan ook goed naar zijn zin. Het grote voordeel van deze palm is dat de groei erg langzaam gaat, waardoor je lang van deze plant kan genieten. In de volle grond heb ik slechte ervaringen mee. Het probleem zit niet in de koude bestendigheid, maar vooral in de vochtbestendigheid. De winters in Nederland zijn meestal erg vochtig, wat dus geen goede combinatie is.

Juni 2013 is aangebroken. Tijd voor de barbecue! De worstjes liggen klaar om opgegeten te worden en het weer is geweldig! Neem daar de setting van de exotische tuin bij en het recept is compleet.

Barbecue worstjes Witte bloempjes Clematis bloem

Juni is een hele goede groeimaand voor de exotentuin. Waar de meeste inheemse planten al bij lage temperaturen beginnen te groeien, daar hebben exoten vaak wat meer warmte voor nodig. Linksboven zie je dat de Albizia jullibrissin nog maar net is uitgelopen. Rechtsboven en rechtsonder is te zien dat er gelukkig ook al planten in bloei staan in mijn tuin. Linksonder een YouTube filmpje van mijn tuin op 16-06-2013.

Nu het Juli 2013 is geworden, is het heerlijk genieten buiten. Hieronder een lekker zomers plaatje van de vijver met exotische beplanting en veel zon!

YouTube van mijn tuin in juni 2013 Albizia jullibrissin

Tot mijn vreugde is de Yucca flaccida begonnen aan een bloeiwijze, zoals linksboven te zien is. De Chamaerops humilis 'vulcano' rechtsboven heeft het ook naar zijn zin. Een (beetje)warmte met heel veel zonlicht is wat de planten verlangen! De Hosta's linksonder behoeven geen directe zon en de temperaturen hoeven ook niet erg hoog te zijn. De bodemvochtigheid daarentegen wel! In mijn tuin is dat soms wel een probleem, de grond bestaat hier uit zandgrond. Rechtsonder de mooie bloem van Deleosperma cooperi uit Zuid-Afrika. Een matig winterharde plant.

De exotische vijver in juli 2013 Chamaerops Humilis 'Vulcano' Yucca flaccida gaat bloeien Mooie groep Hosta's Deleosperma cooperi Groep Trachycarpussen Eucalyptus gunnii 'Azura' Albizia julibrissin 'Rosea'

Hierboven is te zien dat de Trachycarpussen al aardig aan de groei zijn geslagen. Deze planten behoeven niet eens hele hoge temperaturen om goed te groeien. Het optimum is naar mijn ervaring ongeveer 25°C.

Hieronder is te zien dat de Albizia julibrissin 'Rosea' al serieuze afmetingen begint te krijgen. De groei gaat zo snel, dat het bladerdek tot 4 meter in diameter kan toenemen in 1 groeiseizoen! Zo zie je maar dat een plant die pas erg laat in het voorjaar op gang komt, toch nog flink kan groeien.

Op de linker afbeelding is een hele mooie Eucalyptus te zien. Misschien wel de meest winterharde van alle Eucalyptussen! Het is een mutatie welke onder de naam Eucalyptus gunnii 'Azura' verkocht word. Deze mutatie stamt uit Frankrijk waarbij is gebleken dat deze toevallig ontstane mutant veel meer koude kan hebben dan de gewone gunnii. Daarnaast groeit de 'Azura' als dwergvorm in tegenstelling tot de natuurlijke vorm. Als eerste Eucalyptus bij iemand in de tuin zou ten alle tijden eerst de Eucalyptus gunnii 'Azura' gekozen moeten worden!

Washingtonia filifera Het terras in juli 2013 Gele bloempjes Rode bloemjes Bloemen van de dwerg vlinderstruik

Boven en onderstaand nog enkele foto's om van de zomer te genieten. Hier is mooi het mediterrane karakter van de tuin en terras te zien.

Bloemen van de Yucca flaccida Crocosmia 'lucifer'

Om dit tekstkader is te zien dat een echte exotentuin niet zonder bloemen kan. Kleur, geur en vorm afwisseling maken een tuin niet alleen interessant, maar zorgt ook voor een verscheidenheid aan inheemse fauna.

Lelie Lelie

Als afsluiting van de maand Juli nog wat meer foto's van bloemen. Bovenstaand de mooie rode bloemen van de Zuid-Afrikaanse Crocosmia 'lucifer'. In Nederland doorgaans winterhard. De lelies hieronder en rechts zijn dat ook. Ik kan echt genieten van die bloemenpracht!

Druivenplant Vijgenplant Trachyarpussen in september 2013 Eucalyptus Phoenix roebelenii

Hieronder is te zien dat de Eucalyptus pauciflora 'niphophila' al echt een boompje wordt.

Hieronder de Washingtonia filifera's welke ik uit zaad heb opgekweekt.

Washingtonia filifera

We slaan de maand augustus 2013 over omdat ik toen op Gran Canaria vertoefde. De volgende foto's zijn genomen in de oogstmaand September 2013. De Vitis vinivera 'Regent' hiernaast laat de rijkelijke druivenoogst zien. De Ficus carica 'Brown Turkey' heeft helaas dit jaar geen vijgenoogst, maar de groei zit er wel goed in.

Als afsluiting van September, bovenstaand nog een mooie foto van de Trachycarpussen, welke erg goed gegroeid zijn dit jaar!

December 2013

December 2013 verloopt zonder winterse temperaturen. Gelukkig maar!