Menu
Cycas panzhihuaensis groei

Op deze pagina zal ik de groei van mijn eigen Cycas panzhihuaensis planten laten zien.Cycadeeën Mocht je willen kweken met deze plant, dan heb je misschien wat aan de informatie en foto's van m'n eigen kweek. Als eerst laat je de zaden in warm water 48 uur weken (om de 12 uur het water verschonen i.v.m. hygiëne). Vervolgens breng je de zaden in een geschikte kiemgrond (zelf gebruikte ik cocopeat). Je drukt het zaad half onder de grond over de lange kant (omdat de kiem uit het uiteinde van het zaad komt, zoals te zien is op de foto links onder). Het is belangrijk dat je de zaden laat kiemen bij goed wat warmte, 30°C is ideaal. Na enkele weken tot maanden zal het zaad openscheuren en het kiempje zal tevoorschijn komen. Het liefst staat het kiempje op een erg lichte/zonnig plek. Wat erg belangrijk is, is dat de grond ten alle tijde licht vochtig gehouden moet worden maar zeker niet te nat is.

Cycadeeën Cycadeeën

Nattigheid zorgt voor schimmel, wat funest is voor het plantje en zaad. Zelf ben ik enkele kiemen/zaden verloren door te veel vocht, hier zijn ze erg gevoelig voor. Voor het poten, het liefst een zo diep mogelijke pot gebruiken omdat ze een lange penwortel aanmaken. Mijn eerste zaden zijn van 3 april 2006. Cycadeeën Cycadeeën Cycadeeën

Zoals op de foto's te zien is, zal het kiempje in enkele weken tijd flink groeien en z'n blaadjes uitvouwen. Het is bij een Cycas belangrijk dat je ze niet verpoot als ze een nieuw blad aanmaken (daardoor kan het nieuwe blad afsterven). Daarna duurt het nog enkele dagen tot weken voordat het blad is uitgehard. Als het blad nog niet is uitgehard, is het nog erg kwetsbaar.

Op de onderstaande foto is te zien dat de groei niet altijd hetzelfde is. Bij een deel van de zaden kwam het eerste blad pas na ongeveer een half jaar. Cycadeeën groeien met stappen. Steeds sparen ze energie op totdat ze weer genoeg hebben voor een groeispurt. Die groeispurt gebeurd in de warme periode van het jaar en nooit in de winter. Over het algemeen groeien Cycadeeën 1 nieuw blad of set bladeren per jaar. Twee of drie is ook mogelijk, maar hangt van de omstandigheden af. Bij veel warmte en zonlicht zijn meerdere groeistappen per jaar mogelijk.

Cycadeeën

Op de volgende foto's is te zien dat de oudere bladeren een groen/blauwige kleur hebben en het jongste blad nog een beetje doorschijnend is en lichter groen. Pas na volledige uitharding worden de bladeren volkomen ondoorzichtig en krijgen het waslaagje dat voor een iet wat blauwige tint zorgt. De plant links is ongeveer 1 jaar oud. Het is de enige Cycas panzhihuaensis die ik heb die na het ontkiemen met 2 bladeren begon. Na een jaar of 5 hoop ik de eerste Cycas in de tuin te kunnen poten. Uiteraard zal ik ze goed beschermen tegen vocht in de winter en eventueel bijverwarmen als de temperatuur beneden de -6°C komt. De verwachting is dat deze planten in de volle grond een stuk harder kunnen groeien omdat de wortels dan alle ruimte hebben. Cycadeeën Cycadeeën

De foto van 22 maart 2009, zo ziet de plant er momenteel (10-12-2009) ook nog zo ongeveer uit. Je kunt zien dat de plant slappe bladeren heeft gekregen. Dit schijnt te komen doordat deze plant niet buiten is geweest. Mijn Cycas boek zegt dat Cycadeeën een periode buiten nodig hebben om weer "op te laden". Ik denk dat het licht binnen niet goed genoeg is en dat de frisse lucht buiten ook beter is. Misschien gaat 1 van de 2 planten uit de woonkamer van het voorjaar naar buiten in de grote kuip. In ieder geval gaan ze in de lente allemaal naar buiten.
Cycadeeën