Terug Info Foto's Planten Tuin Overig Links Gastenboek
Palmexotica home
Email palmexotica
Meer info over de Trachycarpus fortunei
Hieronder vindt je meer informatie over de meest gehouden vorstbestendige palmboom, met de "Wagnerianus" als variëteit op de fortunei.

Zoals op kaart 1 te zien is, komt de Trachycarpus fortunei oorspronkelijk uit China.

1) De kaart van de Wereld met daarop het land China
Als we vervolgens inzoomen op China (kaart 2), dan zie je het gebied waar de Trachycarpus fortunei oorspronkelijk vandaan komt, Centraal China. Deze palm wordt echter al vele honderden jaren in cultuur gehouden en is zeer wijd verpreid geraakt. Op vele plekken is hij verwilderd, zoals bijv. het zuiden van de Alpen. Er is 1 veel gehouden variëteit afkomstig uit Japan, de wagnerianus. Voorheen was dit een afzonderlijke soort, die geen natuurlijk verpreidingsgebied heeft/had.
2) De kaart van china met daarin de vermoedelijke herkomstplaats van Trachycarpus fortunei
Vele Trachycarpus fortunei palmen in de natuur in China
De 2 foto's links laten de fortunei zien met op de achtergrond het Himalaya gebergte. Wat opvalt aan de foto's boven en uiterst links, is dat een oudere fortunei van nature een kale stam krijgt. De meeste mensen kennen deze palmen echter alleen met een dik bos haren. Voor in Nederland kunnen deze haren extra isolatie bieden tegen de winterkou. Maar op plekken waar het nooit kouder wordt dan -10°C, zijn deze haren niet echt noodzakelijk. Dieren gebruiken de haren graag voor nestmateriaal.
De foto rechts toont een aantal fotunei's in China. Foto's van de Trachycarpus fortunei in het wild zijn zeldzaam omdat deze soort al zolang in cultuur is. Het landschap waar deze palm voorkomt is echter behoorlijk mooi om te zien, zeker met deze palmen erin! Ze komen oorspronkelijk voor in bergachtig gebied, waar het in de winter best koud kan worden. Sneeuw is deze palmen dan ook niet ongewoon. Vandaar dat ze in Nederland ook behoorlijk wat kou kunnen verdragen (tot wel -18°C). Wat echter nog bijzonderder is, is dat deze palm ook goed groeit in koude zomers. In de natuur kan het zomers in de bergen ook nat en koud zijn.
Trachycarpus fortunei in de bergen
Op de foto rechts is te zien hoe mooi deze palmen geïntegreerd kunnen worden in een gematigde tuin, die daardoor een veel exotischer tintje krijgt. De bladeren hebben een hele mooie vorm en de palmen zijn net mooie natuurlijke pilaren. Deze palmen kunnen behoorlijk snel groeien, tot wel zo'n 30 cm per jaar. Ook kunnen ze flink hoog worden. 8 meter is zeker niet onmogelijk, dat duurt echter wel heel erg lang. Dat komt mede omdat de Trachycarpus fortunei langzamer gaat groeien als hij een behoorlijk formaat heeft. Al met al is dit de perfecte palm voor in Nederland als je niet al teveel moeite en risco wilt hebben met het overwinteren. In strenge winters is minimale bescherming al voldoende.
Zoals hier te zien is, kan de Trachycarpus fortunei heel wat koude hebben
Trachycarpus fortunei in de bergen
Een mooie groep Trachycarpus fortunei palmen
Naast de "gewone"T. fortunei is er ook nog een variant genaamd: wagnerianus. Deze T fortunei "wagenerianus" was voorheen een apparte soort, namelijk de T wagnerianus. Deze vorm komt niet in de natuur voor en verschilt nog aanzienlijk van de fortunei. De wagnerianus groeit iets langzamer en kan heel goed als bonsai palmpje gehouden worden, met echt mini blaadjes. De bladeren van een wagenerianus zijn altijd kleiner en stijver dan die van een "gewone" fortunei. Het voordeel hiervan is dat deze vorm veel beter bestand is tegen harde wind. De bladeren van de reguliere fortunei waaien nog wel eens kapot bij harde wind, daar heeft de wagnerianus geen last van.
Een Trachycarpus fortunei
Om een Trachycarpus voort te laten planten heb je een geslachtsrijpe vrouwelijke en mannelijke plant nodig. Ze zijn dus niet zelfbestuivend. Rechts zie je een vrouwelijke plant met zaden. Er kunnen wel 20.000 zaden aan 1 palm zitten. Onder zie je de bloemen van de palm. Het verschil in bloemen tussen de mannelijke en vrouwelijke planten is de kleur. Mannelijke planten hebben een gelere bloemkleur en vrouwelijke planten een wittere bloemkleur. Deze palmsoort is erg makkelijk uit zaad op te kweken en groeit ook nog eens betrekkelijk snel. Ik raad aan om te wachten totdat de zaailingen minimaal 4-5 jaar oud zijn voordat je ze in de volle grond plaatst. Planten van 2-3 jaar zijn nog veel kwetsbaarder voor kou.
Een Trachycarpus fortunei overladen met zaden
De mooie bloeiwijzen van de Trachycarpus fortuneiNet uitkomende bloeiwijzen van de Trachycarpus fortunei Een mooie Trachycarpus fortunei met bladeren Dezelfde en (naar mijn mening) nog mooiere Trachycarpus fortunei ontdaan van de beharing
Een hele andere fortunei krijgt je als je de haren en bladstelen verwijderd. De foto boven toont een fortunei met z'n haren. De rechter foto is dezelfde palm zonder haren. Smaken verschillen, maar naar mijn mening komt een kale stam veel exotischer en warmer over. De winterhardheid zal misschien wel 1 of 2°C minder zijn, maar dat is in Nederland meestal geen probleem.