Terug Info Foto's Planten Tuin Overig Links Gastenboek
Palmexotica home
Email palmexotica
Mijn tuin
Hieronder kan je de ontwikkelingen van mijn tuin zien. Je kan op het vorige/volgende jaar klikken voor de foto's en info over dat jaar.
nieuwe vijver
nieuwe vijver
nieuwe vijver
2011 is aangebroken! Linksboven is het Januari 2011 en is de winter nagenoeg verdwenen. Hier ben ik begonnen met het maken van een nieuwe vijver. Dit keer een terrasvijver met een effectieve inhoud van 800 liter, voor koudwatervissen. Op de foto rechtsboven is het Februari 2011 en is de vijverconstructie met filter klaar. De inhoud van het filter is ongeveer 100 liter, wat het totale watervolume naar 900 liter verhoogt. Rechts is het filter in werking gesteld, het is dan Maart 2011. Links is de gehele vijver te zien, met ombouw en waterval.
filter
In maart start de lente, de ideale tijd om exoten aan te planten. Zo is rechts te zien dat ik 2 nieuwe Raphidophyllum hysterix'en heb aangeplant. Dit keer (de vorige heeft de winter van 2009/2010 niet gehaald, door speerrot) op een zonnige plek. Deze exemplaren zijn moeilijk om aan te komen en dus zal ik ze dit keer goed beschermen in de winter. Een afdakje krijgen ze zeker en fliesdoek met verwarming eventueel als het erg koud is. Hopelijk gaat het dit keer wel goed!
Rhapidophyllum hysterix
Op de onderstaande foto is te zien dat de "oude" vijver plaats heeft moeten maken voor een nieuwe plant. Het boompje dat ik heb aangeplant is een Eucalyptus pauciflora "niphophila". Dit is 1 van de meest winterharde Eucalyptussen op aarde, volgens veel bronnen tot zo'n -20°C. Het voordeel van deze ondersoort is (naast z'n winterhardheid) dat deze soort niet extreem snel groeit, zoals de meeste Eucalyptussen.
Het afgebeelde exemplaar lijkt erg klein voor aanplant, maar heeft juist de ideale afmeting. Het is een zaailing van 2010. Het is bij eucalyptus extreem belangrijk om ze zo jong mogelijk aan te planten. Zodra de wortels "potgebonden" zijn geraakt, is de plant eigenlijk niet meer geschikt voor aanplant in de grond. De plant groeit dan namelijk slecht (wat vaak later pas zichtbaar wordt), maar nog belangrijker, de plant zal zichtzelf niet goed vastzetten in de grond, zodat de kans op omwaaien groot wordt.
eucalyptus
Rechts en onder foto's van de nieuwe vijver met al wat planten en decoratie. Ook de vissen zitten in de vijver. De bevolking van de vijver is: 1 zonnebaars, 6 sarasa goudvissen en 20 goudelritsen. Al met al een vrij zware bezetting voor de hoeveelheid water, maar het filter is erg groot en heeft een pomp van 4000 l/u.
vijver in april
vijver in april
vijver in april
Onderstaand is een Sarasa goudvis te zien. Deze kweekvorm heeft een wit lichaam met rode vlekken, naar mijn mening de mooiste goudvis kweekvorm. De goudelritsen zijn ook te zien, maar niet erg duidelijk omdat ze hier bij de bodem zitten en klein zijn. Als zuurstof planten heb ik gekozen voor hoornblad en valisneria. Ik weet nog niet of de valisneria door de winter gaat komen, maar ik ben wel van plan om de vijver ijsvrij te houden met verwarmings elementen. Een experiment dus...
Hosta

De Hosta is inmiddels ook weer boven de grond gekomen, wat op de linkerfoto te zien is. Ik ben benieuwd hoe groot hij dit jaar wordt. Volgens de beschrijving zou deze kweekvorm 60 tot 70 cm hoog worden, ik ben benieuwd!

Aan de rechterkant is een zeldzame twentse dwerg krokodil te zien. Deze soort wordt niet erg groot (hij heeft z'n maximale grootte al bereikt) en eet niets. Jammergenoeg zwemt hij ook niet, hij ligt alleen maar wat.

krokodil
Onderstaand een YouTube filmpje van mijn tuin in April. De krekels/sprinkhanen die je hoort in het filmpje is een mp3 geluidsbestand die ik zelf gemaakt heb. Dit bestand heeft een perfecte loop, wat inhoud dat als je repeat aanzet, je geen overgang hoort van het einde naar het begin van het bestand. Je kan het geluid dus oneindig afspelen zonder dat je een overgang kan horen! Het geluidsbestand kan je hier downloaden. YouTube mijn tuin in april 2011
Nieuwe Hosta
Links is te zien dat ik nog meer Hosta's heb aangeplant. Hopelijk groeien ze goed naar elkaar toe en vormen dan een mooi geheel. De kweekvormen zijn: boven de Hosta Old Glory, deze Hosta wordt 60-70 cm hoog en bloeit lichtlila. De Hosta links is de Patriot en wordt eveneens 60-70 cm hoog en bloeit lila. De Hosta rechts is de Halcyon en deze wordt 40-50 cm hoog en bloeit ook lila.
Inmiddels is het Mei 2011 geworden. Het vijverfilter heeft inmiddels ook een ombouw gekregen. De bloempotten staan op het deksel. Als ik het deksel eraf haal, dan kan ik bij het filter en de elektra. De palmen op het filter zijn: een Washingtonia filifera, een Trachycarpus princeps en de grootste is de Phoenix roebelenii. De palm in de grond voor het filter is een Chamaerops humillis "vulcano". Naar mijn mening ziet de vijver er nu netjes uit. De waterplanten moeten natuurlijk nog wel gaan groeien. Achter de waterval staat een bonte Kalmoes en ervoor staat de Iris laevigata of waterlis. Vooral de lis moet nog goed gaan groeien en zal dan hopelijk mooie paarse bloemen gaan geven. De waterval zelf heeft trouwens niet alleen maar een esthetische functie, hij doorlucht het water uit het filter goed. Het filter bavat biologisch filtermedium (o.a. 25 liter Siporax van Sera) en filterwatten om het vuil tegen te houden. Het biologische filtermedium zorg door middel van bacteriën dat afvalproducten van o.a. de vissen afgebroken worden in nitraat, wat weer een voedingsstof voor de planten is. Deze bacteriën hebben echter zuurstof nodig om te leven en de waterval helpt hierbij.
vijver in mei
Calistemon
Op de linker foto is een nieuwe kuipplant te zien die ik toevallig tegen kwam. Het is een Calistemon (ik weet niet welke), ook wel bottle brush genoemd (letterlijk vertaal flessen borstel) vanwege de borstel achte bloemen. Deze planten komen uit Australië en zijn niet winterhard (althans niet de soort die ik heb). Rechts is nog een keer de Phoenix roebelenii te zien in de zon.
Phoenix roebelenii
speerrot
Helaas heeft mijn Trachycarpus wagnerianus speerrot gekregen en waren er drastische middelen nodig om hem nog te redden. De zaag erin! Op de foto is mooi te zien dat er al weer groei is opgetreden omdat de uitloper eerst ook recht was zoals de rest.
Tuin in mei
Deleosperma
Boven een overzicht van de Tuin in mei. Onderstaand een Deleosperma in pot in bloei. Deze plant is in pot geheel winterhard mits hij kurkdroog staat. Dus de aarde moet ook echt droog zijn. In de volle grond lukt deze plant niet omdat Nederland een vochtige winter heeft.
Hieronder de tuin in Juli 2011.YouTube mijn tuin in juli 2011
Trachycarpus
Hieronder is te zien dat de Clematissen weer in bloei staan!
Trachycarpus wagnerianus
Albizia
Achterin de tuin
Tuin juli 2011
roebelenii bloei
Links zijn de vijver vissen te zien. Bovenstaand de mooie bloemen van een Crocosmia "lucifer".
Boven is te zien dat de vijver een echte tuinposter heeft gekregen. De tuinposter is een vakantie foto van Karpathos (griekenland). Naast de vijver staat een zelfgemaakt cavia hok. Het hok heeft een grond oppervlak van 60x150 cm en heeft 2 verdiepingen, verbonden met een trappetje.

Onderstaand een bonte collectie aan Hosta's en een rubber plant.
Bloem Albizia
wagnerianus
Tuin juli 2011
Vissen
Crocosmia
Hosta
Vijver
Clematis
Clematis
Phoenix roebelenii
Hiernaast is te zien dat de Albizia julibrissin "rosea" weer aan het bloeien is. De mooie rose bloemen zien er echt heel exotisch uit!
Boven het hoekje links achter in de tuin. De Pinus strobus "minima" doet het goed en is in parasolvorm gesnoeid. Dus een soort bonsai pijnboom van de middelandse zee.
Rechts is de bloei van de Phoenix roebelenii te zien. Voor de oplettende mensen, het is een mannetje.
Boven een overzicht van de tuin in Oktober 2011. De groei is weelderig en vol, maar de zon staat al heel laag en het groei seizoen is dan ook ten einde gekomen.
De foto hieronder toont de eerste sneeuw van December 2011.
Tuin december
Tuin oktober
Hieronder is het mooie exotische bladerdek van de Albizia te zien. Zeer exotisch!

Links is te zien dat de Phoenix roebelenii een bloeiwijze heeft gemaak. Nu nog wachten op het open gaan.

Rechts is de harige stam van de Trachycarpus fortunei "wagnerianus" te zien

Boven, onder en links is een mooi overzicht te zien van de tuin in juli 2011. Links is goed te zien dat de Eucalyptus pauciflora "niphophila" al heel goed gegroeid is. De nieuwe Trachycarpussen groeien nog niet echt, maar dat komt omdat ze na de aanplant vooral ondergronds groeien (aanmaak van wortels).