Terug Info Foto's Planten Tuin Overig Links Gastenboek
Palmexotica home
Email palmexotica
Mijn tuin
Hieronder kan je de ontwikkelingen van mijn tuin zien. Je kan op het vorige/volgende jaar klikken voor de foto's en info over dat jaar.
De koude kaart van nederland op 7 januari 2009
Het nieuwe jaar (in Enschede) begon erg koud. De foto hiernaast toont de minimum temperatuur gemeten op 7 januari 2009. De koudste temperatuur in Nederland was toen -20,8°C!
Een besneeuwd bovenaanzicht van mijn tuin
Op de foto linksboven is het "tentje" te zien waarin de Chamaerops humilis "vulcano" vertoefde. Ik schat dat de temperatuur daarbinnen ook niet kouder is geweest dan ongeveer -8°C door een erg lange verwarmingskabel. Op de andere bovenstaande foto is te zien dat zeker niet alle planten beschermd werden. De Agave havardiana (staat links) lijkt niet te lijden onder deze koude. De Agave americana rechts ernaast ziet er op de foto nog wel goed uit, maar gaat het zeer waarschijnlijk niet halen, het is een soort die niet erg geschikt is voor in Nederland. De foto helemaal rechts laat zien dat zelfs de Trachycarpus fortunei een winterbescherming kreeg...
De foto geheel recht toont de Sabal minor, die ingepakt zat met een dekbed.
Rechts en onder is het kacheltje te zien bij de Butia. Mede door dat kacheltje is de laagste temperatuur gemeten bij de Butia "maar" -7,4°C.
Een vrouwelijke merel in de besneeuwde bonte Hulst.
Onbeschermde Agaves
Het tentje van de Chamaerops humilis
Een koude Butia capitata
De winterkou van januari geldt voor mij (en vele anderen) als een "worst case scenario" met zeer langdurig erg veel kou. Daarom heb ik besloten om even extreem te beschermen. Alle palmen zijn ingepakt. De vijver zorgt voor de verwarming van de Brahea armata en Cycas revoluta. Verwarmingskabels beschermen de Chamaerops humilis "vulcano" en Albizia julibrissin "rosea". En ten slotte heb ik een radiator kacheltje (500W) gebruikt bij de Butia capitata.
Sabal minor met dekbed ingepakt
Beschermde Trachycarpus fortunei
de radiator kachel achter de Butia capitata
De besneeuwde tuin met alle beschermingen
De tuin met het
Het zandbed voor het nieuwe terras.
De (vrouwelijke) merel hiernaast had toch niet echt last van de kou. Ze zat vrolijk in de hulst te "spelen" met de mooie rode bessen. Het geeft wel een leuk winterplaatje...
De terrastegels worden afgeleverd.
De gemeentedienst.
De linker foto laat zien dat ik begonnen ben met het weghalen van de stoeptegels zodat er een nieuwe terras gelegd kan worden. Achterin de tuin is het nog donker omdat de plantsoendienst daar nog niet is geweest. Op de foto recht is de plantsoendienst wel langs geweest en is de tuin achter open geworden. Tevens is de bescherming voor de Butia weggehaald en is het zandbed voor het nieuwe terras klaargemaakt.
Op de foto's links is het inmiddels maart 2009 geworden en is het voorjaar kennelijk ook gaan kriebelen bij de gemeente dienst. De brede strook met "wilde" beplanting wordt hier in het geheel verwijderd. Ik zelf had liever gezien dat ze flink zouden gaan snoeien...
De nieuwe terrastegels.
Het begin van het nieuwe terras.
En rechts is te zien dat het leggen al weer klaar is. Op de foto's lijkt het zo makkelijk, maar het was best veel en secuur werk om te doen. Gelukkig had ik goede hulp van mijn vader!
De bovenstaande en linker foto laten de levering zien van de nieuwe terras tegels. Het zijn tegels van beton (volledig gekleurd) met de afmetingen 20x30x6cm.
Het nieuwe terras is af!
Een bovenaanzicht van de veranderde tuin.
Een zonnige foto van een veranderde tuin.
Hier ben ik begonnen met het leggen van het terras.
Een hele mooie klaproos aan het bloeien.
De  nieuwe Rhapidophyllum hystrix.
De rechter foto laat een mooie nieuwe aanwinst voor de tuin zien. De klaproos (Papaver nudicaule). Door een fotobewerking vallen de kleuren nog meer op!
Een hele mooie nieuwe aanwinst is de Rhapidophyllum hystrix, aangekocht bij Exoterra. Dit exemplaar is al wat groter en heeft naast de hoofdstam een stuk of 5 zijstammetjes. De boven staande foto laat mooi de scherpe naalden zien van deze palm. Dit zou de meest vorstbestendige palm moeten zijn, dus heb ik goede verwachtingen dat de winter geen probleem zou moeten zijn.
Hier zijn mooi de zijscheuten te zien van de  Rhapidophyllum hystrix.
De stekels van de Rhapidophyllum hystrix
De Sabal minor maakt een nieuw blad.
Rechts is te zien dat mijn Sabal minor veel meer vorstschade heeft dan verwacht. Alle bladeren zijn dood gegaan, behalve het blad dat aangemaakt is sinds hij in mijn tuin staat. Waarschijnlijk is deze palm in een warmer land opgekweekt en zijn de oude bladeren daarom niet goed vorstbestendig. Gelukkig gaat de nieuwe speer al open en tonen de groeisperen geen schade. Uiteindelijk zal het dus toch wel een zeer sterke palm worden, ondanks een hele lange periode van acclimatiseren. Door deze acclimatisatie periode wordt hij vaak ten onrecht als niet zo sterk bestempeld.
Links is te zien hoe de tuin erbij ligt op 15 april. April is lekker zonnig en warm dit jaar, daarom heb ik gelukkig ook al lekker wat kunnen zonnen in de tuin. Wat niet goed op de foto te zien is, is dat de Brahea armata (bij de vijver) het ook erg slecht doet. Dit keer hadden de bladeren helemaal geen vorstschade, maar kreeg de plant speerrot. Hierdoor stierven de andere bladeren alsnog af... Waarschijnlijk is dat het einde van de Brahea. Deze winter heeft toch wel wat zwakke planten laten zien in de tuin. Deze soorten ga ik dus niet weer proberen.
Een nieuw aangeplantte Trachycarpus princeps
Een andere nieuwe en hele mooie aanwinst is de Trachycarpus princeps op de onderstaande foto. Je kan op de foto al zien dat deze palm echt al witter is dan een "gewone fortunei". Ook deze palm zou veel koude aan moeten kunnen, ik ben benieuwd!
Op de linker foto is de tuin met nieuw terras te zien in april 2009. De nieuwe "doorkijk" achterin de tuin laat de bloeiende Narcissen zien. Zo'n doorkijk heeft dus ook voordelen. Verder is op de foto te zien dat de Butia capitata er steeds slechter gaat uitzien. De palm heeft inmiddels speerrot, en alle bladeren en groeisperen zijn totaal verdord... Waarschijnlijk heeft deze Butia de winter dus niet overleeft ondanks extreme winterbescherming. Als hij dood blijkt te zijn, dan mag de Albizia bij de schutting (geheel zonder winterschade) zijn plek innemen.
De paars bloeiende Clematis
De gerooide Butia capitata

Op de onderstaande foto (inmiddels mei 2009) wordt de Butia gerooid. Deze palm had na 3 jaar volle grond toch een indrukwekkende wortelkluit gemaakt! Wel had ik de indruk dat deze Butia capitata het klimaat (ook in de warme periode) te koel vond. Een Butia eriospatha kan hier beter mee overweg. Helaas ga ik echter (voorlopig) geen vederpalmen meer uit proberen. De Butia acht ik niet sterk genoeg voor regio Enschede. De Jubaea vindt ik te duur en veel te groot worden voor mijn vrij kleine tuin.

De rechterfoto toont 1 van de belangrijke aanpassingen aan mijn tuin. Vanaf dit seizoen gebruik ik ook veel klimplanten vanwege de extra sfeer en de nieuwe schuttingen. Op de foto staat een mooi bloeiende Clematis die aangeplant is. Er zijn nu 5 verschillende klimplanten in de tuin gezet. 1 doel van deze planten is om meer bloeiende planten in de tuin te hebben. De 2 verschillende Clematissen en 3 verschillende kamperfoelies mogen daar voor zorgen.

Een nieuw opkomend gazon
Zoals te zien is op de linker foto, komt het gras ook al aardig op. Helaas is de Butia hier overleden. De doodsoorzaak is speerrot door langdurige vorst. De palm heeft niet eens -8°C over zich heen gehad. Overal in Nederland en België zijn vele Butia's gesneuveld. Het blijkt helaas dat deze soort erg slecht tegen langdurige vorst kan. Waarschijnlijk is de (veel duurdere vederpalm) Jubaea chilensis dan toch een betere keus. Alleen is het nog zuurder om een veel duurdere Jubaea te verliezen...

De visjes links zijn allemaal in de lente geboren. Het betreffen Zwaardragers. Deze soort wordt iets groter dan de Platy en kan ook tegen wat lagere temperaturen. Wel blijft de temp. van de vijver altijd boven de 18°C. Het is nu inmiddels Juni 2009 geworden.

Jonge zwaard dragertjes

Mooi groen van de Fatsia japonica

Links is te zien dat de andere Clematis ook heel mooi bloeit. Deze plant staat op de plek waar eerst de Passiebloem stond. Deze Passieflora heeft helaas de afgelopen winter niet gehaald. Wel viel op dat deze plant niet echt wilde aanslaan op die plek. Verder staan er nu een Rozemarijn en een Andromeda polifolia 'Blue Ice' (lavendelheide). Deze Lavendelheide heeft heel mooi wit/groen blad en bloeit met roze klokjes.

Rose bloeiende Clematis

Rechts is te zien dat de Fatsia japonica de winter ook glansrijk heeft doorstaan. En dat ondanks dat de plant laat in het seizoen was aangeplant en geen winter-bescherming heeft gehad! Een hele mooie exotische en winterharde schaduwplant dus!
Onderstaand het totaalplaatje van de tuin in juni. De Albizia julibrissin heb ik een 20 cm verder van de schutting af gezet.
Gelukkig is er ook heel goed nieuws te melden! Voor de Butia in de plaats is er een Sabal palmetto gekomen, met daaromheen Punica granatum nana (de dwerg granaatappel). Van de Sabal ben ik niet helemaal zeker of het wel echt de palmetto is. Het kan ook heel goed een minor zijn of een Hybride tussen die 2. Hopelijk gaat deze combinatie veel langer mee!
De tuin staat er goed bij in Juni
De bloei van Punica granatum nana
De nieuwe Sabal palmetto
De eerste bloei van mijn Albizia julibrissin
Ook vlinders zijn erg welkom in de tuin
Onderstaande foto is een subtiel verschil met bovenstaande foto. Onderstaand is het Juli 2009 geworden en zijn de planten een stuk voller geworden. De Cycas revoluta heeft een nieuwe bladerkroon, de vorming hiervan kan je hier en hier bekijken.
Een zonnige kijk op de tuin in Juli
De vijver staat er prachtig bij!
Wat is een mooier beeld van de zomer dan de vlinder?! Het mag dan wel een inheemse soort zijn, maar desondanks nog steeds erg welkom en een "ster" in de tuin.
Een mooie warme nazomer
Een bovenaanzicht van de tuin in Augustus
Op de rechterfoto is het augustus 2009 geworden. Het begin van een wespenrijke periode, die dit jaar behoorlijk extreem is. Of dat komt door het feit dat deze zomer aangenaam warm is, weet ik niet. Over het weer mogen we zeker niet klagen, er is nooit extreme hitte geweest, maar ook het was ook nooit echt koud.
De Hibiscus "Newbiscus Mauvelous op de rechter foto is halverwege augustus gaan bloeien. Op de foto is goed te zien hoe groot de bloemen worden. Hoe warmer het seizoen, hoe groter de bloemen.
Grote bloemen van de Hibiscus
Onderstaand is de vijver te zien met daarin de dwerg colocasia: Colocasia fallax. Dit zou een dwerg soort zijn die tevens het meest winterhard is van alle soorten. In de vijver doet die het redelijk, maar iets minder vocht lijkt toch beter te zijn. Komende winter wordt die binnen overwinterd. In het nieuwe groeiseizoen gaat deze dan flink vermeerderen via zijscheuten en kan er mee geëxperimenteerd worden. Dit jaar lukt dat niet omdat deze plant in de vroege lente van 2009 is opgekweekt uit zaad.
De Raphidophyllum hystrix is goed aangeslagen
De nieuwe Sabal palmetto heeft een nieuw blad gemaakt

De Albiza julibrissin "rosea" is dit jaar voor het eerst in bloei gekomen! De linkerfoto laat de hele mooie bloemen van de "Perzische slaapboom" zien. Hopelijk groeit dit boompje uit tot een heel mooi groot exemplaar, waar veel bloemen en zaden aan komen.

Onderstaande foto laat de tuin van achter uit de tuin zien. Het is heel goed te zien dat een exotische tuin steeds mooier wordt naarmate het seizoen vordert.

Colocasia fallax in de vijver
Hoornaars in de tuin.
Grote bloemen van de Hibiscus
Sinds ik een wespenval heb opgehangen, mochten wij ook een (vrij)zeldzame gast in onze tuin verwelkomen: de Hoornaar (Vespa crabro). Dit insect is een stuk groter dan de gewone wesp, maar gelukkig ook een stuk minder agresief (behalve in de buurt van hun nest).

Links de Sabal palmetto, die goed is aangeslagen. De dwerg granaatappel er omheen is ook goed aangeslagen en bloeit continu door.

De rechterfoto laat zien hoe mooi de vijver er bij staat. De Brahea armata is ook weer helemaal hersteld.

Een mooi plaatje van de tuin
Inpakken van de Musa basjoo
Een herfstig bovenaanzicht van de tuin
Een Deleosperma cooperi bloem met zweefvlieg
Inpakken van de Musa basjoo
2 maanden later is het wel echt herfst geworden, zoals links te zien is. Het is nu dus november 2009. Reeds in Oktober is er een nachtvorst geweest waarbij de temperatuur tot -5°C gedaald is op vliegbasis Twente! In mijn tuin is het kwik gelukkig niet verder gedaald dan ongeveer -2°C, maar dit was genoeg om verschillende bladeren van o.a. de Musa basjoo te bevriezen. Alle planten in pot zijn nu inmiddels naar binnengehaald om vorstvrij te kunnen overwinteren. Gelukkig is daarna de temperatuur weer gestegen en verloopt de maand november zeer zacht. Op zaterdag 21 november heb ik een temperatuur van 15°C in de schaduw van tuin kunnen meten, wat behoorlijk uitzonderlijk is!
De groene specht
De volgende stap is om vliesdoek om het gaas te bevestigen en het geheel te vullen met stro. Het vliesdoek dient om vocht en wind buiten te houden en extra te isoleren. Vliesdoek is poreus, zodat de inhoud van het vliesdoek wel kan ademen en er geen vochtophoping ontstaat. Het stro dient puur ter isolatie en schijnt het beste medium hiervoor te zijn.
De groene specht op onderstaande foto zat niet in onze tuin, maar wel voor het huis. Deze vogel is, naar mijn mening, 1 van de mooiste vogels van de Benelux. Door zijn kleuren kan deze vogel zich meten met de mooie tropische vogels en zou niet misstaan in de tropen! Een zeer welkome gast dus! Jammer genoeg is de foto niet echt scherp, maar dat komt omdat deze vogel erg schuw is en vanuit mijn keuken gefotografeerd is met maximale zoom (20x optisch).
Op onderstaande foto's is te zien hoe de Musa basjo wordt ingepakt voor de winter. Als eerste snij je alle bladeren van de pseudo-stam (de groene stam die geen echte stam is omdat er geen verhouting is). vervolgens gaat er gaas om de plant heen en heb ik door het gaas verwarmingskabel gedaan.
Aan de rechterkant is het geheel af. Op de top zit een plastic zeil om het hemelvocht buiten te sluiten. Als je goed kijkt, dan zie je de verwarmingskabel spiraalsgewijs onder het vliesdoek zitten. Hopelijk komt er een zachte winter en gaat de temperatuur in het bouwwerk niet beneden de -2°C worden. Als dat lukt, dan zal de pseudo-stam waarschijnlijk overleven en de banaan het volgende groeiseizoen nog veel groter worden. Heel misschien komt er dan een bloeiwijze uit de stam... Maar waarschijnlijk is daar nog een seizoen voor nodig. Ik weet echter niet of ik deze methode volgend jaar weer zal toepassen, de stro geeft veel troep. Ik heb hiervoor 3 grote zakken stro van de Intratuin gekocht. De stam was dit jaar nog maar 1,8 meter hoog. Als de stam 3 meter is, dan is dit niet echt handig meer. Misschien laat ik het jaar erop de stammen wel gewoon afsterven, zodat de plant weer uit de wortels moet uitlopen.
Hierboven is te zien dat ook de maand september niet verkeerd is en de zomer nog niet voorbij is. De tuin staat er goed bij!
Inpakken van de Musa basjoo
Inpakken van de Musa basjoo
Aan de rechterkant is nog een hele mooie palm voor de tuin te zien, de Raphidophyllum hystrix. Deze palm doet het goed in de schaduw en kan zeer veel koude aan. Toch zou ik deze palm beneden de -10°C wel beschermen omdat onze zomers niet heel warm zijn, waardoor de vorstbestendigheid een stuk minder is als het herkomstgebied.

Onderstaand de Fatsia japonica, welke in een jaar tijd ruim verdubbeld is in grootte. Een zeer mooie plant voor in de volle schaduw.

Ook de Fatsia japonica groeit goed

Links is de volle pracht van de Hibiscus te zien! Het is dan inmiddels september 2009 geworden. De plant wordt ongeveer 2 meter hoog en sterft na de bloei bovengronds af. Vanaf ongeveer april/mei komen er dan nieuwe jonge scheuten boven de grond.

Onderstaand nog een leuk zomers plaatje van een zweefvlieg op de bloem van Delosperma cooperi. Deze Delosperma is de enige soort bij mij bekend die winterhard genoeg is om in Nederland te kunnen overleven. Dit leuke vetplantje komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en lijkt een beetje op de vetplanten die er langs de Middellandse zee groeien. De bloei in mijn tuin is vanaf de late lente t/m de herfst en dus zeer de moeite waard!

De koudste nacht van december 2009
De ingepakte Musa basjoo in de sneeuw
Inmiddels is het duidelijk geworden dat het geen zachte winter gaat worden, december 2009 verloopt ronduit koud. Er is veel sneeuw gevallen in december en de laagste temperatuur van Nederland komt aardig in de buurt bij die van afgelopen winter. De Banaan zit nog steeds veilig en warm ingepakt, wat hieronder te zien is.
Een sneeuwige wintertuin