Terug Info Foto's Planten Tuin Overig Links Gastenboek
Palmexotica home
Email palmexotica
Mijn tuin
Hieronder kan je de ontwikkelingen van mijn tuin zien. Je kan op het vorige/volgende jaar klikken voor de foto's en info over dat jaar.
Koude kaart

In januari 2012 leek de winter een zachte winter te worden. Maar eind januari werd de winter plotseling een stuk kouder. Dit resulteerde uiteindelijk op een temperatuur van -22,9°C gemeten op 4 februari 2012 in Flevoland! Uiteindelijk is het dus toch een zeer koude winter geworden, helaas...

Onderstaand is de winterbescherming te zien.

Ingepakte Rhapidophyllum hysterix
Tuin februari
Tuin 2-2012
Op de bovenstaande foto is de tuin te zien in februari 2012. De 2 Chamaerops humillis 'Vulcano' zijn dik ingepakt met een deken en daaronder een warmtekabel. De Vulcano krijgt ongeveer vanaf -10°C bladschade. De Sabal minor krijgt ook ongeveer vanaf -10°C bladschade. De Rhaphidophyllum hysterix krijgt niet zo snel bladschade, pas van ongeveer -15°C. Jammer genoeg krijgt de Rhapidophyllum wel snel speer rot, dus droog houden met een afdakje en zorgen dat de temperatuur het liefst toch boven de -10°C blijft.
De linker foto laat de winterbescherming zien van het groepje Trachycarpus. Binnen in deze winterbescherming is nog een lange warmtekabel om de temperatuur iets hoger te houden. Trachycarpus kan in Nederland het beste tegen de koude, maar het is toch aan te raden om te beschermen tegen vocht. Hoewel deze palm ook pas bladschade krijgt bij ongeveer -15°C, is een temperatuur van -22,9°C (de koudste temperatuur van de winter 2011/2012), toch te koud voor bijna alle Trachycarpus palmen.
Onderstaand is de vijver te zien in de winter. De waterval en het filter blijven gewoon aan in de winter omdat deze anders elke winter weg gehaald zouden moeten worden, wat niet mogelijk is. Doormiddel van een vijververwarmer van 500W wordt er voor gezorgd dat het water niet koude dan 4°C word. 4°C is de natuurlijke bodem temperatuur van grotere wateren in de winter. Dit komt omdat water van ongeveer 4°C de grootste dichtheid heeft en daarom naar de bodem zakt. De vissen overwinteren dicht bij de bodem, zodat ze niet bevriezen.
Mijn tuin in februari 2012

Onderstaand heeft een Sperwer in maart 2012 een duif gegrepen in de tuin.

Sperwer
Mijn tuin in maart 2012
Bovenstaand een mooi lente overzicht van de tuin in maart 2012. Het gras was erg toegetakeld omdat ik veel op het gras loop als het erg koud is, in verband met de winterbescherming voor de planten. Gelukkig hersteld een gazon goed als je weer bij zaait.
Recht nog een keer het tuinaanzicht vanuit een andere hoek. Je kan zien dat het nog vroeg in de lente is omdat de bomen op de achtergrond nog kaal zijn.
Onderstaand is een Pimpelmees zich lekker aan het wassen in de waterval. Het is dan inmiddels april 2012 geworden. De vogels in de omgeving doen dit erg graag en komen er ook drinken. In de winter is het natuurlijk wel makkelijk voor ze dat het water altijd dooi blijft.
03-2012
Pimpelmees in april 2012
Tuin april 2012
Trachycarpus april 2012
Boven een foto van enkele kuipplanten. Van links naar rechts: Butia capitata, Calistemon (citrinus?) en rechts Brahea armata.

Links is te zien dat het groepje Trachycarpus het goed doet.

Onder de Sabal minor, ook nog in leven, ondanks de koude winter.
Sabal minor
Rechts is te zien dat de Hosta's in april ook weer boven de grond komen. Gelukkig kunnen Hosta's heel goed tegen koude!
Hosta ontwaakt in april 2012
Aan de rechterkant is te zien hoe ik de "vacht" verwijder van mijn Wagnerianus. Dit is een werkje dat erg nauwkeurig moet worden uitgevoerd omdat je anders de palm beschadigd! Met een heel scherp mes snij je het blad af, net boven de stamaanzet. Snij niet diep, slechts een 3 mm! Op zich is dit niet heel moeilijk, maar wel heel veel werk. 1 meter stam deed ik ongeveer 3 uur over, maar beter langzaam en goed dan de palm beschadigen...
Onderstaand het eind resultaat. Bedenk wel dat het geheel nog moet bijkleuren. Hieronder ziet het er nog erg bleek uit, maar dat is na een paar maanden mooi bijgekleurd. Waarschijnlijk wordt de vorstbestendigheid hierdoor nauwelijks aangetast. Ook is een kale Trachycarpus niet onnatuurlijk omdat in de natuur dieren de haren weghalen voor nestmateriaal. Uiteraard vindt lang niet iedereen zo'n kale stam mooi. Persoonlijk vindt ik het veel exotischer aandoen, vergelijk het maar met een persoon in badkleding vs met een winterjas aan.
Ontharen van een Trachycarpus fortunei var. wagnerianus
Onthaarde Trachycarpus
Vitis vinifera 'regent' mei 2012
In mei 2012 is de Vitis vinifera 'regent' ook weer mooi uitgelopen. Deze kweekvorm is één van de beste voor in Nederland. De 'regent' is afkomstig uit Duitsland en is heel bestendig tegen druiven ziektes. Bovendien zijn de druiven heel smakelijk, met een hele donkere kleur. Ondanks dat de druiven heel goed te eten zijn, is dit toch een echt wijndruiven ras.
Mijn tuin in mei 2012
Lelie
Youtube mei 2012Links een YouTube filmpje van mijn tuin in mei 2012.
Bovenstaand de tuin in mei 2012. Het is nu echt volop lente! Op de achtergrond zijn de Rhododendrons in bloei.
Rechts is de Clematis vol in bloei. Dit is toch wel één van mijn favorieten.
Hieronder is te zien dat de Liliums al aardig op gekomen zijn.
Clematis in mei 2012
Phoenix roebelenii in mei
Bovenstaand de Phoenix roebelenii.

Onderstaand de prachtige bloem van de Hymenocallis festalis - Ismene in juni 2012
Hymenocallis festalis - Ismene in juni 2012
Lilium in juli 2012
Zoals boven en onder te zien is, zijn de Liliums in juni ook gaan bloeien.
Lilium met zweefvlieg
Hieronder is de nieuwe "flush" te zien van de Cycas revoluta. Het is dan inmiddels Juli 2012 geworden.
Cycas revoluta met nieuwe flush
Buddleja davidii 'Nanho purple' - dwerg vlinderstruik
Vitis vinifera 'Regent'
De bovenstaande Buddleja davidii 'Nanho purple' bloeit ook in juli. Deze struik wordt ook wel vlinderstruik genoemd, maar zoals te zien is, zijn er ook andere insecten dol op de bloemen. De kweekvorm 'Nanho purple' blijft veel kleiner dan de normale vorm. Bij de juiste jaarlijkse snoei, blijft de plant kleiner dan 2 meter. De juiste snoeiwijze is de plant tot ongeveer 20 cm boven de grond afsnoeien in de 2e helft van Maart, als er geen strenge vorst meer verwacht wordt.
Links de eerste druiven van mijn 'regent' druivenplant.
Hieronder is een YouTube film te zien van mijn tuin in augustus 2012.
Mijn tuin in augustus 2012
Bovenstaand een overzicht van mijn tuin in augustus. Voor mij is dit het ultieme zomer gevoel!
Tuin in augustus 2012
Augustus 2012
Lilium in augustus 2012
Links boven nog een Lilium bloem. Rechtsboven is te zien dat de nieuwe bladeren van de Cycas revoluta klaar zijn. Het is nu weer een mooie plant. Persoonlijk vindt ik dit een zeer mooie plant voor in de tuin en bovendien nog makkelijker te overwinteren dan veel palmen ondanks dat er vanaf ongeveer -5°C al bladschade optreed. Dit komt omdat de Cycas geen last heeft van speer rot, wat voor palmen wel een groot probleem is.
Terras in augustus 2012
Rhapidophyllum hystrix
Bovenstaand een zonnig en exotisch terras. Het buiten houtwerk hebben we nu ook in Griekse kleuren geverfd. Tevens is het groene plastic terras set vervangen door een blauw/wit setje en hebben we een nieuwe parasol. Bij een exotische tuin komt het ook heel erg aan op details. De details zorgen dat het totaal plaatje af is!
Jammer genoeg heeft 1 Rhapidophyllum hysterix de winter niet gehaald. Ook nu weer was speer rot de boosdoener, ondanks het afdakje. Gelukkig doet de andere het wel goed, zoals links te zien is. Al is de groei tergend traaag!
Onder het kleurrijke plaatje van de vijver.
Vijver in augustus 2012
De tuin in augustus is hier rechts nog een keer te zien. Dit is Nederland op z'n best!
Onder de Musa basjoo als kuipplant.
Mijn tuin in augustus 2012
Musa basjoo
Trachycarpus fortunei 'Wagnerianus' met kale stam
Vlinder op de Eucalyptus gunnii 'Azura'
De Trachycarpus fortunei "Wagnerianus" , met kale stam, is hierboven te zien. Wat een heerlijk exotisch effect!

Links een bruine vlinder op de Eucalyptus gunnii 'Azura'.
De bloemen van de mannelijke Phoenix roebelenii zijn hier rechts te zien.
Hieronder is de ware schoonheid van de Albizia jullibrissin 'Rosea' te zien. Prachtige exotische bloemen en een geweldig mooie bladeren. Daarnaast is de vorm van de boom ook nog heel mooi parasolvormig.
Phoenix roebelenii bloei
albizia julibrissin 'Rosea' in augustus 2012
Vitis vinifera 'Regent' oogst in september 2012
In september 2012 konden de eerste druiven geoogst worden van de Vitis vinifera 'Regent'. De druiven zijn klein, ongeveer 1 cm in diameter, maar erg smaakvol. Heel erg leuk zo'n eerste oogst!
Onder een overzicht van de tuin in september. Het zonnetje is al niet meer zo krachtig en staat een stuk lager in de lucht. De herfst komt eraan.
Mijn tuin in september 2012
Mijn tuin september 2012
Nog een keer een overzicht van de tuin, bovenstaand.

De Cycas revoluta heeft nu ook uitgeharde nieuwe bladeren, zoals rechts te zien is. Het proces van nieuwe bladeren aanmaken noemen ze een "flush". Bij mij in de tuin duurt het proces van het eerste zichtbare begin van bladaanmaak, tot aan het uitharden van de nieuwe bladeren ongeveer 1 maand. Dit gebeurd in Nederland vaak maar 1 keer per jaar, maar soms duurt het ook wel 2 jaar. De plant probeert eerst voldoende voedingstoffen op te sparen, voordat er nieuwe bladeren aangemaakt worden. Indien de plant vindt dat er te weinig bladeren zijn hiervoor, dan kan het bladvormingsproces eerder op gang komen. Dit is een natuurlijke bescherming tegen een gebrek aan fotosynthese. Het kan ook kunstmatig op gang gebracht worden door bladeren op een gunstig moment (end mei) te verwijderen, maar dit kan de plant uiteindelijk wel uitputten. Het is vooral handig als er redelijk veel schade is ontstaan in de winter en je toch graag nieuwe bladeren wilt hebben.
Cycas revoluta in september 2012
November herfst tuin 2012
Mijn tuin 11-2012
11-2012
Als we een klein stukje overslaan, dan is het inmiddels November 2012 geworden. Hierboven is de tuin te zien in november. De basis winterbescherming is aangebracht. Dit bestaat vooral uit vochtbescherming.

Links is te zien dat de Cycas revoluta al beter is ingepakt, met een warmtekabel. De revoluta krijgt al bladschade vanaf -5°C.

Hieronder de bescherming voor de Rhapidophyllum hysterix.
December 2012
Mijn tuin in december 2012

Tot slot, als afsluiting van 2012, nog een overzicht van 8 december 2012, hieronder.
Gelukkig zijn de temperaturen voor de rest van december 2012 weer omhoog gegaan, maar de winter duurt nog lang...
December 2012 winter tuin
Mijn wintertuin december 2012
Zoals hieronder en rechts te zien is, is het in December 2012 toch echt winter geworden. Op 8 december, in de ochtend, is de koudste temperatuur gemeten van -12,8°C. Gelukkig is het bij mij in de tuin niet kouder geworden dan -5°C, terijl de kaart -10,3° aangeeft voor Enschede. Vooral in de vroege winter is er meer warmte aanwezig in de stad.
Hieronder een overzicht van de tuin op 8 december 2012. De extra bescherming en verwarming zijn aangebracht omdat er tot wel -17°C voorspeld was!