Menu
Mijn tuin
links
Vorige
jaar

rechts
Volgende
jaar

Hieronder kan je de ontwikkelingen van mijn tuin 2014 zien. Je kan op het jaartal klikken voor de foto's en info over dat jaar.

Vulcano Temperatuur

Het nieuwe jaar begint heerlijk mild. Op de thermometer is te zien dat het op 4 Januari 2014, 8°C overdag is. Wat mij betreft mag het zo warm blijven!

De volgende foto toont de winterbescherming voor de Trachycarpussen.

Tuin januari 2014

Hier is te zien, dat de kuipplanten nog binnen staan. Het is dan inmiddels februari 2014 geworden. De winter van 2013/2014 is één van de warmste in 100 jaar. Rechts kan je zien dat ik in februari reeds de Trachycarpussen heb uitgepakt. Hieronder zie je dat de Crocosmia's eind februari al reeds zijn opgekomen.

Hieronder de koudste temperaturen van de afgelopen winters:
Winter 2013/ 2014: -7,2°C
Winter 2012/ 2013: -18,0°C
Winter 2011/ 2012: -22,9°C
Winter 2010/ 2011: -16,9°C
Winter 2009/ 2010: -18,4°C
Winter 2008/ 2009: -20,8°C

Een mooi lichtpunt van de winter is de rose bloei van de winterharde Cyclamen.

Als we een sprongetje in de tijd maken, naar april 2014, dan is de lente echt helemaal los gebarsten! Maart verliep al zeer zacht met veel dagen van 20°C of meer. April zet de trend van zacht weer gewoon door. Hierboven is te zien dat de kuipplanten inmiddels buiten staan. Zoals boven en links is te zien, is over de oude schutting een rietmat aangebracht. Volgens mij kan 2014 een heel mooi exotenjaar worden. De lente is ongeveer 1 maand eerder binnengevallen dan normaal, hopelijk komt de herfst/winter 1 maand later!

Hier zijn nieuwe aanwinsten te zien.

De klimplant is een roodbloemige Campsis radicans. Tevens heb ik ook een gele (Campsis radicans 'Flava') aangeplant en een pitloze druif, de Vitis vinifera 'Himrod'.

Verder een nieuwe kuipplant van o.a. de Canarische eilanden, genaamd Echium candicans. Deze plant moet vele prachtige bloemen krijgen. Een nadeel is dat de plant wel naar binnen moet als er nachtvorst komt, maar dat is niet zo'n probleem omdat de plant vrij klein is.

De tuin is dit jaar aangepast voor onze poes. De poes kan de tuin niet uit en de bomen in de tuin hebben bescherming gekregen.

De vijg (Ficus carica 'Brown Turkey'), loopt al weer uit en heeft mooie jonge vijgen.
De kleine waaierpalm, is nog een nieuwe aanwinst, namelijk de Sabal minor, welke onder de Eucalyptus pauciflora 'niphophila' staat (foto met blauwe lucht). Het mooie van de Sabal minor is dat de bladeren erg groot zijn, maar dat de palm zelf geen stam vormt. Hierdoor blijft de plant als geheel klein. De Sabal minor krijgt vanaf ongeveer -8°C bladschade en zal vanaf die temperatuur dus goed beschermd moeten worden. Gelukkig krijgt deze plam vrijwel nooit last van speerrot omdat het groeipunt onder de grond zit.

Verder is de Aucuba japonica (bladplant met gele vlekken) te zien met bloei, uitlopers en mooie rode bessen.

De palmengroep van Trachycarpussen (de grootste is wagnerianus en de 4 andere fortunei) is hier te zien. Voor Nederland/België is een selectie uit de familie van Trachycarpus de beste keuze om in de volle grond te plaatsen. Naast de bekende fortunei en wagnerianus zijn er nog een aantal welke aan te raden zijn. Met name de takil (kalamuni) is een aanrader. Niet alleen is deze sterker, maar ook nog eens groter. Daarnaast wil ik ook zeker de nanus aanraden. Net zo sterk als de fortunei, maar stam loos. Dit kan vooral in kleine tuinen heel handig zijn.

In de kruin van de wagnerianus, is het begin van een bloeiwijze te zien. Gezien het tijdstip lijkt het er op dat het een mannelijke plant betreft (vrouwelijke bloeien later). Als de bloemen uitkomen, kan met zekerheid gezegd worden of het een mannelijke of vrouwelijke wagnerianus is...

Nog een nieuwe aanwinst, de Eucalyptus perriniana. Deze Eucalyptus word ook wel 'spinning gum' genoemd, wat een verwijzing is naar een leuke eigenschap, namelijk dat het blad om de tak heen groeit. Indien het blad afvalt, dan zit het gevangen om de tak en laat de wind het blad ronddraaien. Een windmolen uit de natuur dus!

De foto van de kleine palm is de Rhapidophyllum hystrix of naaldpalm. Hoewel deze plant erg veel koude kan hebben, blijkt hij hier toch erg gevoelig voor speerrot. Van de 3 aangeplante exemplaren is alleen deze over gebleven. Een zo zonnig mogelijk plekje is zeer aan te raden, waarbij de plant wel voldoende vocht moet krijgen in het groeiseizoen.

Iets minder bekende Rododendrons zijn de Japanse azalea’s (Tsutsusi). Deze bladverliezende struiken bloeien heel erg mooi en iets rijker dan de bladhoudendende Rododendrons. Mijn plant heeft hele mooie roze met gele bloemen in mei 2014. Voor een (exotische) tuin is dit echt een aanrader! De winterhardheid is goed en de plant kan in de volle schaduw groeien en bloeien.
Een andere voorjaarsbloeier is de minder mooi bloeiend, maar wel bijzondere Trachycarpus fortunei "wagnerianus". De twee foto's tonen het open gaan en open zijn van de bloemtrossen. Mijn plant is een mannelijke, deze bloeien eerder dan de vrouwelijke. Hopelijk is één van de eromheen staande "gewone" fortunei's een vrouwelijke, zodat er natuurlijke zaadvorming kan plaatsvinden en er een tussenvorm ontstaat tussen de wagnerianus en de normale variant.
Dit jaar hoef ik geen groei te verwachten van mijn Sabal minor. Alle energie gaat in wortelherstel zitten. Sabal's kunnen erg slecht tegen verpoten en het is dan ook noodzakelijk om het eerste jaar naar aanplant de plant heel goed te verzorgen. De normale minor heeft een ondergrondse stam en is erg ongevoelig voor speer rot. Een afdakje is dus gelukkig niet nodig. Bladschade begint vanaf -8°C, dus als die temperaturen of lager voorspeld worden, dan is het zaak om voldoende bescherming aan te brengen. Het is belangrijk om alle bladeren goed door de winter te krijgen! De reden hiervoor is de erg lage groeisnelheid bij onze milde zomers, waarbij de plant maar één of twee bladeren per jaar aanmaakt. Als er te weinig bladeren over blijven, dan heeft de plant moeite om genoeg voedingstoffen aan te kunnen maken om te overleven of groeien.
De vijver doet het goed! De planten groeien goed, het water is helder en de vissen gezond. Een vijver is een echte verrijking voor een tuin.
De bloemen van rotsplantjes kunnen erg klein en onopvallend zijn, maar van dichtbij zijn ze vaak erg mooi!.
Inmiddels zijn we aangekomen bij juni 2014. De exotische potplanten staan er goed bij en het geheel doet je vermoeden dat je ergens op een exotische en warme plek bent. In juni is Nederland gelukkig meestal ook warm. Voor mij is zo'n tuin een stukje ontspanning en vakantie in eigen tuin. Erg aan te raden voor mensen wie van warme oorden houden!
De Rhapidophyllum hystrix heeft inmiddels een nieuw blad aangemaakt. De groeisnelheid is nu ongeveer 2 bladeren per jaar. Hopelijk gaat dat in de toekomst meer worden.
Clematis blijft mooi!
Op de tuin overzichtsfoto is aan de linkerkant te zien dat de bloei van de T fortunei "wagnerianus" nu op z'n einde is gekomen.
Fatsia japonica doet het goed in Nederland. Deze plant is inmiddels ruim 2 meter hoog geworden.
Juli 2014 is de bloeimaand voor de rode bloemen van de Zuid-Afrikaanse Crocosmia 'lucifer'. Een winterharde plant met erg exotische bloemen.
De volgende foto's laten de bloemen pracht zien van exotische planten en de unieke bladgroei van Cycas revoluta.
De groep van vijf Trachycarpus fortunei palmen doet het erg goed. De groep wordt steeds voller en doet heel exotisch aan.
De maand juli sluiten we af met nog 2 foto's van mooie bloemen. De kleine bloempjes zijn van de vlinderstruik en de grote roze van Hortensia (Hydrangea) macrophylla.
Hier zijn we aanbeland bij september 2014. De kat geniet lekker van de zon, welke nu nog genoeg kracht heeft.
2014 sluit ik dit jaar af, wanneer het nog mooi weer is, het einde van de zomer. De prachtige bloei van Deleosperma cooperi.